Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Prijs tarwe zakt door groter aanbod

De tarweprijs blijft dalen in de aanloop naar de nieuwe oogst. Sinds begin mei is de notering EU-voertarwe van het HPA bijna 15 procent gedaald.

De wereldmarkt gaf voor tarwe ruim 10 procent daling aan. De EU-voertarweprijs hangt nog wel boven de 200 euro per ton, maar de vraag is hoelang nog. De oogstprognoses voor tarwe zijn in de VS niet onverdeeld gunstig. De aanvoer van graan vanuit de Zwarte Zee regio gaat binnen afzienbare tijd wel behoorlijk drukken.

In Oekraïne is in ieder geval al ruim 6 miljoen ton graan geoogst, vooral wintertarwe (3,4 miljoen ton) en –gerst (2,2 miljoen ton). De hectareopbrengsten zijn een stuk beter dan in de start van het erg schrale vorige jaar, gemiddeld 40 procent.

Dat past goed bij de plannen in Oekraïne om de ook in het afgesloten boekjaar al respectabele exporten uit te breiden. Ook Rusland heeft een flinke graanexport gerealiseerd, ondanks krappe beschikbaarheid van met name tarwe. Voor het komende seizoen is de prognose een stijging van de Russische graanexport (hoofdzakelijk tarwe) met ruim 20 procent. Voor de komende maand dreigt droogte in de belangrijkste gebieden met tarweproductie de opbrengst van zomergraan te drukken. De tot nog toe gerealiseerde hectareopbrengsten zijn in Rusland echter net als in Oekraïne flink boven het peil van vorig jaar (ruim 30 procent),

Enkele opstekers voor de afzet tarwe zijn het gegeven dat Egypte weer meer aan de markt is. Indonesië koopt volgens de agrarisch-economische site Agrimoney momenteel meer tarwe, in zekere zin als alternatief voor de dure rijst. Dat stimuleert de wereldhandel.

Prognose: prijsdruk.

Laatste reacties

  • Genderen1982

    Dat is mooi kunnen de prijzen van het krachtvoer een stuk om laag ...

  • drientje

    Helaas Genderen, de voerfabrieken hebben nog veel afgeboekte voerschuld te verekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.