Akkerbouw

Achtergrond

Plantuienmarkt is vast met klein volume

Schaarste op de uienmarkt maakte de handel in plantuien de afgelopen week extra gecompliceerd. Er is lange tijd droog weer geweest en beregenen was niet overal aan de orde.

Dat maakt handel op basis van een hectareprijs riskant voor de inkoper, die immers niet zo precies kan bepalen wat er van het land kan komen. Een prijs op basis van gewicht is in dit stadium van het seizoen nog niet toegepast en ontbrak dinsdag 23 juli dan ook op de telersbeurs Goes. Sorteerders kopen wel uien in, om voorraad te hebben, maar hoeven dat nog niet in grote volumes te doen, de vraag is kalm. Naar Afrika gaan ook wat restanten overgebleven uien van import uit Nieuw-Zeeland (te veel en te duur ingekocht). Niettemin is er een vaste markt, doordat telers aantrekkende belangstelling kunnen verwachten nu de aanvoer zo minimaal is. Droogte en warm weer bemoeilijkt het rooien, voor zover er al iets te rooien valt, want er zit nog groeipotentie in de uien. Bovendien kan uien rooien van de droge grond leiden tot kaal vallen. Waar beregend kan worden zijn daags erna de uien dan ook snel weg. In het algemeen is veel van de aanvoer afkomstig van telers die samenwerking in deelbouw hebben met sorteerders en verwerkers . Inkopers vermijden de vrije markt enigszins. Daarnaast geldt dat vanwege relatief vroegtijdig rooien de sortering gemiddeld fijn uitvalt.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.