Akkerbouw

Achtergrond

Na regen komt zonneschijn op termijnmarkt

Nadat de aardappeltermijnmarkt maandag niet wilde zakken ondanks de areaalverwachtingen die het statistiekbureau CBS publiceerde, had hij dinsdag duidelijk de weg naar boven te pakken.

Verwachtingen van warm en droog weer zorgden vanaf de opening voor een vaste stemming en het 16 euro-niveau werd meteen bij de opening al voorbij gegaan. Met een omzet van 209 contracten eindigde de markt uiteindelijk op haar hoogste niveau van de dag: €16,50. Het is duidelijk dat in dit vroege stadium van het seizoen de kracht van de markt duidelijk naar boven ligt.

Maar de wisselvalligheid van het weer zorgt er ook voor dat morgen deze stemming weer anders kan zijn als er toch weer wat neerslag in de voorspellingen verschijnt. Dinsdag was dat niet het geval en ging de termijnprijs gemakkelijk omhoog, om te eindigen met een plus van 80 cent.

De beursnoteringen van Goes en PCA/Fiwap hebben beide vorige week de laatste notering van het seizoen gehad en de kans is groot dat ook Emmeloord komende donderdag niet meer zal gaan noteren.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.