Akkerbouw

Achtergrond

Mondjesmaat aanbod fritesgeschikt 2013

De op de aardappelmarkt ontstane situatie is zeldzaam: de oude oogst is vrijwel op en de aanvoer van de eerste vroege gaat met slechts kleine beetjes tegelijk.

Voor de industriële fritesproducenten is er voorlopig geen man overboord. Ten eerste is er productieonderbreking, zoals gebruikelijk in de zomer. Ten tweede heeft men voor de overgang op de nieuwe oogst meer contracten afgesloten, aangezien in het afgesloten aardappeljaar al snel duidelijk werd dat er geen soepele overgang van de oude op de nieuwe oogst zou kunnen plaatshebben. Althans, als het zou moeten afhangen van de restanten oogst 2012. De groei van de vroege fritesaardappelen is echter dusdanig dat zelfs genoemde tijdige inkoop geen oplossing zal bieden voor iedereen. De aardappelen komen immers later dan bij gemiddelde omstandigheden. Dit vacuüm tussen twee oogsten in, zal vooral voor schilbedrijven en de fabrikanten van verse frites problemen opleveren. De eerste noteringen voor machinaal gerooide vroege, fritesgeschikte aardappelen, uitgebracht door het Belgisch proefcentrum voor de aardappelteelt PCA/Fiwap en door Belgapom, kwamen vorige week uit op 30 en 25 euro. Ze zijn slechts een indicatie. PCA/Fiwap meldde vorige week al een erg klein aanbod, met grotendeels ook nog eens te weinig grove aardappelen en veel te laag onderwatergewicht. Belgapom ziet een stabiele marktstemming. Stabiel is mogelijk synoniem met berusting: weinig vraag vanwege de signalering van uiterst kleine aanvoer. Het is wel groeizaam weer. Als nu ook de zon vat krijgt op de aardappelen neemt ook het OWG toe en daarmee het aanbod écht fritesgeschikt.

Prognose: vaste markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.