Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Lichtpunten doemen op in graanmarkt

De EU-voertarwe is in vergelijking met begin april bijna 50 euro per ton goedkoper. Het niveau gleed geleidelijk weg. Hier doet de aankomende nieuwe, grotere oogst zich gelden, maar er zijn lichtpuntjes.

Een ondersteuning van het prijspeil op de markt is de aankoop van grote hoeveelheden tarwe ineens door China, dat overigens ook voor andere producten stevig aan de markt is. De recente aankopen lijken niet van structurele aard, maar kunnen mogelijk nog wel een vervolg krijgen. In China zijn problemen met de eigen oogst door hevige regenval.

Daarnaast geldt dat de nieuwe oogst elders nog lang niet binnen is, waardoor weersveranderingen flinke invloed hebben. In Rusland zijn delen van de graanproductiegebieden te warm en te droog, wat de naar verwachting grote oogst iets kan drukken. Het Britse marktbureau HGCA meldt dat de oogst van wintertarwe in de Verenigde Staten achter ligt op schema in vergelijking met vorig jaar. Hij is voor bijna 60 procent gedaan, tegen bijna 80 procent vorig seizoen. Van het gewas dat er nog staat is een derde in goede tot uitstekende conditie.

Voor mais spelen de weersomstandigheden in de VS nu een bijzonder grote rol doordat het gewas in een cruciale fase van de groei is en daardoor zeer gevoelig voor extreme hitte of juist overvloedige regen. In de EU kan een periode met hoge temperaturen en droogte slecht uitpakken voor de tarwe, vanwege groeiachterstand is dat er nog niet tegen bestand.

De markten zijn verder in gespannen afwachting van de rapportage die het Amerikaanse ministerie van landbouw donderdag 11 juli publiceert over de oogstontwikkeling en vooral de wereldgraanhandel en –voorraden.

Prognose: stabilisatie.

Eén reactie

  • biertje

    Dit soort prognoses of senario begint aardig op het weer praatje te lijken op termijn ,je kunt er niets van zeggen dus zeg dan ook niets

Of registreer je om te kunnen reageren.