Akkerbouw

Achtergrond

Krap aanbod steunt prijs plantuien

De handel in zaaiuien oogst 2012 is vorige week afgerond in een vaste marktstemming. Dat laat de slotnotering voor uien 60 procent grof van de telersbeurs Emmeloord zien.

Deze steeg ten opzichte van de voorgaande week met een euro aan de onderkant en 3 euro aan de bovenkant. Daarmee is meteen verklaard dat men relatief lang kon doorgaan met uien noteren. Dat het meteen ook de laatste telersprijs was geeft aan hoe voortvarend de uienexport dit seizoen heeft gelopen. Het is als met de aardappelen, de oogst gaat schoon op. Bij telers is geen volume van betekenis meer.

Voor de eerste gerooide plantuien zal veel belangstelling zijn, de groei ligt in vergelijking met een seizoen met gemiddelde temperaturen en zonuren sterk achter. De hectareprijs die Goes dinsdag als eerste ‘notering’ kon noemen kan bij een opbrengst van 45 ton per hectare van de goede percelen uiteindelijk resulteren in een prijs tot ongeveer 21 euro per 100 kilo. Dat komt in de buurt van het stevige prijspeil van dezelfde week in 2007 en 2010. Als telersprijs korte termijn voor plantuien geldt momenteel 20 euro. De uien zijn goed gevraagd, daarvan getuigt ook de opgelopen prijs voor importuien uit Spanje, die in twee weken tijd 10 tot 12 euro duurder zijn geworden. Ze kosten in de maat 60-100 millimeter gesorteerd en in zakken verpakt momenteel circa 45 euro franco Nederland geleverd.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.