Akkerbouw

Achtergrond

Koopbelangstelling termijnmarkt blijft groot na de regen

De termijnmarkt was maandag 29 juli zeer vast gestemd ondanks de ruime neerslag die het afgelopen weekeinde gevallen is. Het zwaartepunt van de neerslag lag in het grensgebied van België en Nederland, met neerslaghoeveelheden van 40 tot 60mm.

De termijnmarkt opende op €21,50. Na een dieptepunt van €20,90 bleef de stemming zeer vast, met een hoogste prijs van €22,80. De termijnmarkt sloot af op €22,60 (+1,50) met een omzet van 721 contracten. De openstaande positie steeg 3.861 (+58) contracten.

De bovenkant van de handelsrange werd maandag nogmaals getest, maar het aanbod rond 23 euro bleek te groot om deze barrière te doorbreken. Ondanks de verbeterde groeiomstandigheden in de EU-5 blijft er veel koopbelangstelling in de markt komen. De stand van het gewas wordt na de hittegolf niet overal positief beoordeeld. De achterstand in de ontwikkeling, gekoppeld aan het risico van doorwas, bepalen momenteel de richting van de markt. Met name in Zuid-Duitsland heeft het gewas na de eerdere wateroverlast geleden van de warmte. In de effectieve markt zal de actuele neerslag de stemming waarschijnlijk temperen op de korte termijn. Anderzijds zijn de groeiomstandigheden voor de hoofdoogst in de maand augustus doorslaggevend voor de kilo’s en de kwaliteit.

Handelsrange: 20-23 euro.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.