Akkerbouw

Achtergrond

Grote koolzaadoogst drukt op prijs

Het ziet er niet naar uit dat de koolzaadprijzen in de komende maanden nog kunnen stijgen. Dit vanwege een drukkend aanbod uit de nieuwe oogst. Volgens ramingen van Oil World is er een koolzaadoogst in de EU te voorzien van 20,4 miljoen ton. Dat is ca. 5 procent stijging ten opzichte van vorig seizoen. De Europese Commissie houdt het op een stijging met 4,5 procent naar 20,1 miljoen ton.

De stand van het gewas is in ieder geval vooral in Duitsland veelbelovend voor een goede opbrengst, meldt Agrarzeitung. Daarbij komt dat het areaal er anders dan in Frankrijk is uitgebreid, met 10 procent. Het leidt tot de prognose dat er een hoeveelheid Duits koolzaad à 5,75 miljoen ton kan worden binnengehaald, de op één na beste oogst ooit. Dat is bijna een vijfde meer dan de opbrengst van het afgelopen seizoen. Ook buiten de EU, in Oekraïne met name, is de oogstprognose voor koolzaad goed. De verwachting is al met al dat na de recente kleine opleving onder invloed van de vaste actuele sojamarkt, de koolzaadprijs onder druk blijft staan. Op de termijnmarkt in Parijs is maandag flinke prijsdaling ingezet. De notering voor het eerst aflopende contract ging 8,50 euro onderuit. Hier zal echter meer meespelen dat dit termijncontract binnenkort afloopt dan het langere termijn effect van vooruitzicht van een grotere oogst.

Voor sojabonen is de markt in de aanloop naar de nieuwe, volgens prognose grote, oogst nog steeds vast gestemd. De soja-index (2000 = 100) van de International Grains Council steeg vorige week met 10 punten naar 293, het hoogte peil van dit jaar.

Prognose: prijsdaling koolzaad

Of registreer je om te kunnen reageren.