Akkerbouw

Achtergrond

Grillige handelsweek op de termijnmarkt

Het prijsverloop op de termijnmarkt was de vorige week bijzonder grillig. Na een flauwe start aan het begin van de week, met een dieptepunt van €18,10, volgden er een paar dagen met een sterk prijsherstel en een top van €23,00.

Afgelopen vrijdag stond de markt in het teken van winstname. De markt opende daardoor lager, op €21,60. Ruim aanbod van winstnemers drukte de termijnprijs naar een dieptepunt van €20,50. Aan het eind van de middag verdwenen de onweersbuien en kwam de koopbelangstelling terug. Met een prijshoudende stemming sloot de termijnmarkt op €21,10 (-0,80).

De notering van Belgapom kwam vrijdagochtend uit op €26,00 (-1,50). In Frankrijk zette SNM de eerste notering van het seizoen op €25,50. De termijnmarkt wordt in deze fase heen en weer geslingerd tussen weersstemming, slechte groeiomstandigheden en daaraan gekoppelde tegenvallende opbrengsten in vroege aardappelen. De komende weken worden belangrijk voor de prijsvorming van dit seizoen.

Het warme weer heeft ook de stand van de hoofdoogst in bepaalde regio’s geen goed gedaan. Hierdoor zijn de vooruitzichten voor hoge opbrengsten minder positief geworden. In Duitsland meldde Niedersachsen deze week een daling van het areaal industrieaardappelen van 3,3 procent. Inclusief tafelaardappelen bedraagt de daling 2,1 procent. De handelsrange: €20,00 tot €23,00.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.