Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen staan onder druk

Het productschap HPA verlaagde de notering voor EU-voertarwe voor de vijftiende achtereenvolgende week. Op 9 april noteerde HPA nog €254,50 per ton voertarwe, levering Rotterdam. Na vijftien weken van dalingen belandde de voertarweprijs deze week op €200,50.

Het is de laagste voertarwenotering sinds december 2011. Half november werd nog 278 euro betaald.

Dat de prijs daalt, is niet verwonderlijk, want de tarweoogst begint op gang te komen in Europa. HPA noteert nog voor de oude oogst. Die was duur door krapte. Er wordt in het nieuwe seizoen veel meer tarwe verwacht in de wereld. Daardoor zakt de prijs van de oude oogst langzaam naar die van de nieuwe. Op de termijnmarkt in Parijs schommelt de prijs van tarwe nieuwe oogst rond de 190 euro (novembercontract).

De prijs staat ook onder druk doordat de tarweoogst in volle gang is in de VS, Rusland en Oekraïne. Deze landen exporteren dus ook volop. Oogst geeft altijd prijsdruk.

Maar ook voor de langere termijn worden lagere prijzen verwacht. De mais in de VS staat er goed voor, hoewel de mais erg laat is gezaaid in het voorjaar. Er valt voldoende regen in de 'Corn Belt'. En het is kouder dan normaal, wat gunstig is voor de bloei en de kolfzetting. Analisten verwachten een recordoogst aan mais in de VS. Dat drukt de prijs. Omdat mais en tarwe voor een deel uitwisselbaar zijn in veevoer, drukt dat ook de tarweprijs.

Het is heet en droog in grote delen van Europa. Welk effect dat gaat hebben op de opbrengsten en de kwaliteit is nog niet te zeggen. Zolang dat niet duidelijk is, blijft de markt afwachtend.

Prognose: prijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.