Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijs stabiel na forse daling

De HPA-notering voor EU-voertarwe (levering Rotterdam) zakt deze week voor het eerst sinds december 2011 onder de 200 euro per ton.

Op 9 april noteerde het productschap nog €254,50. Sindsdien daalde de notering zestien weken achter elkaar met kleine stapjes tot het huidige niveau.

Het HPA noteert voor EU-mais €196 euro per ton, 14 euro minder dan vorige week. Dat is de laagste stand sinds december 2011. Mais noteerde op 9 april nog 225 euro.

De EU-gerstprijs was begin deze maand al door de grens van 200 euro gezakt en noteert deze week €179,50.  Dat is de laagste gerstprijs sinds juli 2010. De landbouwbeurs in Goes verlaagde de tarwe- en gerstprijzen met 5 euro per ton.

De termijnmarkten waren vorige week al flink gezakt. Dinsdag was de eerste dag sinds lange tijd dat de tarwe- en maisnoteringen voor de nieuwe oogst een plusje lieten zien, zowel in Parijs als Chicago. Er zijn zorgen over de kwaliteit van de tarwe. Handelaren hebben moeite om in Frankrijk tarwe te vinden met meer dan 11 procent eiwit. Bovendien is er veel vraag naar tarwe. Zo kocht Egypte in juli voor 250 miljoen dollar aan tarwe op de wereldmarkt. Ook andere Noord-Afrikaanse landen en China zijn op zoek naar tarwe.

Alleen de notering van sojabonen blijft deze week zakken. In Chicago zakte het novembercontract voor de nieuwe oogst woensdag even onder het niveau van 12 dollar per bushel (332 euro per ton). Het is al weer anderhalf jaar geleden (februari 2012) dat sojabonen zo goedkoop waren in Chicago. Het is goed weer voor de sojabonen in de VS. Analisten verwachten een recordoogst.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.