Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Droogte wordt zichtbaar in akkerbouwgewassen

Het neerslagtekort neemt toe en de gevolgen hiervan worden zichtbaar in de gewassen. Vooral pootgoedtelers in het noorden van het land die door bruinrotbeperkingen niet mogen beregenen, kunnen een lagere opbrengst verwachten.

Teun de Jong, pootgoedteler in het Noord-Friese Sint Annaparochie en voorzitter van de akkerbouwvakbond NAV, neemt elke week een proefmonster om te beoordelen of de pootaardappelen uit de maat dreigen te groeien. Zo ook afgelopen dinsdag. “De pootaardappelen groeiden de laatste week niet. Het knolaantal is al 20 procent minder dan gemiddeld. Door de droogte verliezen we opbrengst. De vroege pootgoedgewassen presteren redelijk, maar de late gewassen op de zwaardere grond blijven duidelijk achter in opbrengst. Door de droogte is er ook nog risico op doorwas in de gevoelige rassen.”

Ook bij granen verwacht De Jong geen topopbrengst. “De afrijping gaat nu wel erg snel. Dan gaat de korrelgrootte tegen vallen.”

Directeur Jan van Hoogen van pootgoedhandelshuis Agrico verwacht ook geen topopbrengst. “Maar pootgoed dat wordt beregend, blijft niet veel achter in opbrengst. In het noorden van Friesland en Groningen is dat wel anders. Door de hitte staat de groei stil. Maar het percentage afkeuringen valt mee. Dat vergroot het aanbod pootgoed.”

Ook in het buitenland smacht het pootgoed naar regen. Van Hoogen: ”In Schotland en Noord-Frankrijk is het droog. Bovendien was het voorjaar in die regio’s koud en laat. Dat drukt het aanbod. En ik verwacht een goede vraag naar pootaardappelen als de consumptieaardappelen duur blijven.”

De voorspelde regen is hard nodig, benadrukt Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant. “Het is heel droog in de bovenste 10 tot 20 centimeter van de grond.”

Om goede opbrengsten te halen, is regen noodzakelijk. “Het wordt met de dag nijpender, maar het is te vroeg voor conclusies”, meent Hooijman. De knolzetting in de consumptie-aardappelen is volgens hem lager dan normaal.

In het vroege pootgoed is het knolaantal volgens Hooijman goed. Het gros van de pootgoedplanten heeft echter te weinig knollen geproduceerd. Hij schat dat de opbrengst van pootaardappelen in het Noorden 5 tot 10 procent lager uitpakt. "Ook hier zien we wel veel loof, wellicht is de energie daarin gaan zitten.”

Niet alleen aardappelen, maar ook andere gewassen hebben te lijden van de droogte. Hooijman: “Op zwaardere gronden groeien uien niet meer zo hard. Uien bollen nu en hebben water nodig. Beregende percelen staan er beduidend frisser bij dan niet-beregende percelen.” De stand van de uien was al niet goed door het koude voorjaar. “Hier ontwikkelt zich een opbrengstvermindering. Trips gaat nu ook een rol spelen door de droogte.”

De akkerbouwadviseur ziet tarwe op droogtegevoelige kavels doodgaan van de droogte. “Jammer, want het stond er zo mooi bij. Plekken op percelen worden nu wit.”

De zuidelijke coöperatie CZAV meldt dat de opname van voedingsstoffen via de wortel is stil komen te liggen door het droge en warme weer. “In droge perioden moet de voeding in kleine hoeveelheden via het blad worden toegediend. Bij hoge temperaturen moeten deze ’s avonds worden gespoten.”

Jan Engwerda en Petra Vos

Laatste reacties

 • Aukevw

  in noord-brabant komt er al een beregeningsverbod .....

 • Marijnuitdewilligen

  beregeningsverbod met oppervlakte water of bronwater?, want in bepaalde delen van Zeeland is het al drie weken niet meer toegestaan om uit oppervlakte water te beregenen.

 • Freddie

  De mais begint het hier in zuid oost brabant op sommige plekken ook moeilijk te krijgen.

 • Jorrik Andringa

  Hier in het noorden is het wachten op een bui alvorens er weer gerooid kan worden. En een bui van 25mm is geen overbodige luxe.

Of registreer je om te kunnen reageren.