Akkerbouw

Achtergrond

Biopeen veel duurder door erg krap aanbod

Aanvoer van vroege peen is ruim voldoende voor de vraag, met daardoor wat druk op de prijs.

Telers van biopeen echter rooien momenteel wat ze kunnen, gezien de grote vraag. De aanvoer van Israëlische biopeen is ongeveer veertien dagen eerder gestopt dan gepland en de Hollandse is eenzelfde periode later. Telersprijzen voor biopeen variëren in de nog ondoorzichtige markt, maar liggen rond 70 euro per 100 kilo. Vraag is er vooral in Duitsland, maar ook Franse inkopers krijgen meer interesse. De kwaliteit is op zich goed, maar de sortering is vanwege het vlotte rooien feitelijk te klein. Dat kan later in het seizoen weer leiden tot krap aanbod, zeker van grove wortelen, doordat er minder volume overblijft dat kan uitgroeien.

Prognose: vaste biomarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.