Akkerbouw

Achtergrond laatste update:22 jul 2013

Vroege fritesaardappel is duur

De Belgische notering voor fritesgeschikte primeurs van Belgapom steeg vrijdagmorgen met 5 euro naar een nieuwe top van €27,50 per 100 kilo. Het weerspiegelt de zeer vaste markt voor met name de fritesaardappelen.

Fritesfabrieken starten weer op na een onderbreking, ze schakelen over op nieuwe oogst aardappelen na een seizoen dat is afgesloten met schaarse beschikbaarheid van grondstof. Vooral voor de verwerking tot verse frites, een marktsegment met wat minder contractleveranties, is er een tekort aan grondstof. Er is te weinig aanvoer, bovendien laten grofte en onderwatergewichten te wensen over.

In de komende weken komt er meer vraag naar fritesgeschikt. De vroege oogst is erg laat op gang gekomen en biedt qua opbrengsten en vereiste kwaliteit te weinig volume voor de tijd van het jaar. De situatie is wat dat betreft een rariteit, deze samenloop van omstandigheden is niet verwacht. Het leidt daarom ook tot geforceerd rooien van aardappelen die daar feitelijk nog niet aan toe zijn, met als gevolg een te lage opbrengst per hectare van aardappelen met nog niet de optimale grootte. Dit kan een domino-effect tot gevolg hebben, bij de aansluiting van de vroege op de middelvroege en hoofdoogst.

Vooral augustus is een maand die sterk bepalend is voor de groei van de aardappelen. Er moet nu beregend gaan worden vanwege het al lange tijd droge weer, met hoge temperaturen. Dat is niet overal mogelijk dan wel toegestaan. De aanvoer van de aardappelen kan dus nog een grillig verloop gaan krijgen. Voorlopig blijft de markt vast gestemd.

Prognose: de prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.