Akkerbouw

Achtergrond

Aanvoer nieuwe oogst is nog dun

De aanvoer van nieuwe aardappelen van de vroege oogst is nog steeds minimaal. Aanvoer uit Zuid-Europa is bijzonder duur. Het is exemplarisch voor het lopende seizoen.

Normaal gesproken begint de aanvoer vanuit Noord-Afrika (Egypte, Tunesië) en komen daarna de eerste leveringen uit Zuid-Europa op gang. Tot vorige week zijn er echter zelfs nog aardappelen uit de oude oogst naar Spanje en Portugal toe gegaan. Vrij aanbod oude oogst uit bewaring is in Nederland echter zo goed als op.

Het is nu wachten op verruiming van het Duitse aanbod. Medio volgende week komen daarvan de eerste hoeveelheden vrij voor de kleinschalige verwerkers, zoals de producenten van verse friet en schilbedrijven. Nog een week later komt er meer bruikbaar volume voor de grotere industriële aardappelverwerkers, die uiteraard overwegend zullen afnemen van contractleveranciers. De aanvoer is laat, nog een week later dan aanvankelijk gedacht. Als gevolg van het koude weer dit seizoen is het onderwater gewicht nog onvoldoende.

Voor de tafelaardappelenmarkt geldt eveneens een hoog prijspeil en minimale aanvoer. Alvantho had vorige week wederom een zeer klein veilingtotaal van 332 ton. Dat is nog niet de helft van de aanvoer in dezelfde week van beide voorgaande seizoenen. Nederlandse primeuraardappelen zijn in het algemeen nog niet van bijster goede kwaliteit en ook erg kwetsbaar. Voorlopig zal de markt voor vroege tafelaardappelen zijn aangewezen op herkomst Duitsland. Pas over ruim een maand komen er echt flinke volumes uit eigen land beschikbaar voor de supermarkten. Te vrezen valt wel voor een overaanbod tegen die tijd, met navenant prijsdruk.

Prognose: stabiel duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.