Akkerbouw

Achtergrond

Aanvoer aardappelen nog erg krap

Het aanbod aardappelen is ten opzichte van eind juni niet erg verruimd. Het is voor inkopers en verwerkers een lastige klus om aan aardappelen te komen, na een seizoen dat afliep met allengs slinkend aanbod uit de oude oogst en een vroege teelt 2013 die zeker twee weken achter ligt op schema. In Nederland is in ieder geval onvoldoende aanbod. Aanvoer van aardappelen uit Zuid-Europa is er niet, daar is de koek onderhand op. Duitsland, vooral Rijnland en Nedersaksen, is momenteel de grootste aanbieder. Voor de verwerkingsaardappelen starten daar nu de eerste leveringen. Fritesgeschikte aardappelen zijn in beperkte hoeveelheden beschikbaar.

Ontbreken van voldoende neerslag leidt tot noodzaak van beregenen her en der, om te voorkomen dat de groei stil komt te staan. Dat kan niet overal en aan de andere kant zijn er ook regio’s (Zuidwest-Nederland) waar enkele weken geleden teveel regen is geweest en de droogte later ging opspelen. Dat draagt ertoe bij dat voorlopig de ontwikkeling van het aanbod niet homogeen is. Verschillen in groeivoortgang zijn zelfs op perceelniveau te zien.

De prijzen van de primeurs zijn de afgelopen weken op Tholen weliswaar gezakt, maar liggen in vergelijking met vorige jaren op erg hoog niveau. Doré haalde vorige week nog een topprijs van 64 euro op de Alvantho-veiling. Tafelaardappelen uit de Palts, normaal hét gebied waar vroege aardappelen te krijgen zijn, blijven voor de tijd van het jaar karig aangeboden en zijn daardoor duur. Denk aan een groothandelsprijs van 60 tot 75 euro per 100 kilo. De Duitse Reka-notering voor primeurs was vrijdag 12 juli 48 euro per 100 kilo.

Prognose: vaste markt

Of registreer je om te kunnen reageren.