Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod in aardappelmarkt is schraal

Al zeldzaam vroeg in het seizoen blijkt dat de voorziening met grondstof voor de verwerkende industrie een lastige zaak is en voorlopig ook blijft.

Een laat (want te koud) voorjaar maakt dat de vroege aardappelen met vertraging groeiden, uitgerekend na een seizoen met zeer schraal aanbod. Daar is vanwege de nu al langer aanhoudende periode met hoge temperaturen en relatief weinig neerslag niet bepaald veel verbetering in gekomen. Hectare-opbrengsten vallen tot dusver tegen, onderwatergewichten zijn wel een stuk verbeterd.

Met zorg kijkt de sector nu naar de aansluiting op middelvroege teelt en de hoofdoogst. Dat laatste gaat nog een heel ander wending krijgen dan op basis van de eerst bekende areaalontwikkelingen was te voorzien. Vooral de situatie in de qua omvang erg belangrijke Duitse aardappelteelt gaat zwaar wegen. Nedersaksen boert wat achteruit in de hectares voor het segment industrie-aardappelen, in Beieren is de ontwikkeling van de aardappelen sterk geremd door de warme zomer.

Door het nu nog ontbreken van de meeste aardappelnoteringen is het beeld prijstechnisch troebel. Echter, ook te zien aan de beide Belgische primeurnoteringen van PCA/Fiwap en Belgapom, vergeleken met die van vorige seizoenen, het prijspeil op de vrije markt is hoog. Belgapom noemt een prijshoudende marktstemming, de verwerkers putten dan ook bij voorkeur uit contractleverantie. De notering kwam afgelopen vrijdag uit op 26 euro per 100 kilo. Dat het aardappelareaal in de VS en Canada is teruggevallen, zoals BAI meldt, is voor de langere termijn een opsteker voor de verwerkers. Het scheelt concurrentiedruk op de markten buiten de EU.

Prognose: stabiel hoge prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.