Akkerbouw

Achtergrond

Voorzichtig prijsoptimisme ijsbergsla lijkt gerechtvaardigd

Wie het weet mag het zeggen, lijkt van toepassing op de marktverwachting voor ijsbergsla voor de komende dagen en week. De antwoorden gaan van 'weer aantrekkende prijzen' naar 'afnemend tot kostprijs'.

Kijkend naar de feiten tot nu toe kan worden vastgesteld dat de prijsvorming er vorige week nog goed uitzag. De klokprijzen wijzen daar al op, al zeggen die voor ijsbergsla niet erg veel omdat het grootste deel van het volume via bemiddeling zijn weg richting consument of verwerker vindt. De genoemde middenprijzen liepen globaal uiteen van 40 tot 50 cent per kilo, met relatief lage kropgewichten.

Deze week is er veel bijgegroeid, de meeste telers snijden 'op gewicht' of gaan eroverheen, van teelten die onder doek hebben gelegen. Het maakt ook dat achterstanden in de oogst nu vlot worden ingelopen. De vraag loopt daarbij goed in de pas, inclusief van landen in Oost-Europa die normaliter meer steunen op aanvoer uit Duitsland en de Scandinavische landen, en vanuit Groot-Brittannië. "Een teken dat de markt nog schraal is", aldus een ingewijde, die daarbij ook wees op de gevolgen van de neerslag en de problemen met de afvoer van dit regenwater in Midden-Europa. Deze factoren bij elkaar opgeteld lijken ervoor te zorgen dat dat de prijsvorming deze week enigszins onder druk is komen te staan. Zowel telers als handel geven dat aan.

Voor volgende week wordt een dip in de aanvoer verwacht: veel telers zijn bij met de oogst en staan de komende week voor de overstap van percelen die onder doek hebben gelegen, naar de oogst van teelten die onbedekt zijn gebleven of die een (te) korte periode onder bedekking lagen.

Wat levert dat op? Nog steeds heel behoorlijke prijzen en, ervan uitgaand dat de productie in eigen land volgende week gematigd blijft, een aanhoudende Europese vraag. Óf de prijs komt onder druk te staan doordat de Europese productie de komende week gaat aantrekken. Dat laatste hoeft evenwel geen probleem te zijn. Voor volgende week wordt voor een groot deel van Europa (extreem) warm weer verwacht: saladeweer dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.