Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt rustig, prijs stabiel

Ramadan valt dit jaar in de periode van 9 juli tot en met 8 augustus, ruim twee weken eerder dan in 2012. Meer nog dan vorig jaar lijkt daarom inhaken door de uienexporteur mogelijk, in deze laatste weken van het bewaarseizoen.

Bijzonder veel impact zal het echter niet hebben, omdat Senegal, de belangrijkste uienafnemer en doorvoerhaven in Noordwest-Afrika, gesloten is voor uienimport. De levering aan deze regio zal vooral via Mauritanië moeten gaan. Veel tijd is er niet meer, bovendien moeten de uien goed genoeg zijn en de betere uien zijn nu ook in de EU zelf te slijten. Oost-Europa is tot nog toe relatief weinig aan de markt geweest. De kwalitatief gezien onderkant van het aanbod vindt nu wel meer aftrek voor bestemming Polen.

Goede uien worden schaarser, nu de temperaturen oplopen. De partijen uit mechanisch gekoelde opslag hebben de voorkeur, maar ook die beginnen minder te worden vanwege veroudering. Goede voor kleine verpakking geschikte uien brengen circa 18 euro per 100 kilo op, uien voor export 14 tot 15 euro.

De baalprijs varieert van 17,50 tot 20 euro. De vraag dringt zich steeds sterker op hoeveel er nog in de schuren kan liggen. Tot aan de laatste week van mei is er een hoeveelheid van 915.000 ton uien geëxporteerd. Dat is ruim 40.000 ton meer dan in de vergelijkbare periode van het  qua export record seizoen 2009/’10 werd gehaald.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.