Akkerbouw

Achtergrond

Uienhandel nu op kortere termijn

De uiennotering die telersbeurs Goes dinsdag 18 juni uitbracht was haar laatste van het bewaarseizoen en blonk niet uit door helderheid. Gemeld werd – pas na correctie - 14 tot 18 euro, gemiddeld een verhoging met 50 cent per 100 kilo.

Opvallend detail: de notering steeg €1,50 aan de bovenkant en zakte 50 cent aan de onderkant. De betere uien brengen een stuk meer op, in een eindfase van het seizoen met wisselende marktstemming. Maar, wat is goed of slecht? En vooral, hoe zwaar telt het mee in de prijsvorming als een incidentele transactie duur uitpakt. De markt is instabiel. De baalprijs voor redelijke uien start bij 18 tot 19 euro, voor bijzonder goede kwaliteit is 22 euro in beeld. Daarbij past de Emmeloord-notering van 20 juni à 13 tot 16 euro (-1,00 euro).

Vorig jaar had de Nederlandse uienhandel een flinke export, maar op gebied van kwaliteit een desastreus jaar. Zo erg is het nu allerminst. Er zijn in de eindfase van het seizoen beslist niet te veel uien en de werkvoorraden zijn beperkt. Aan de andere kant zijn er geen gigantische exportvolumes per week nodig. Afrika is niet meer zo spannend. De bestemmingen waar de grootste volumes worden verkocht liggen in West-Europa, hoofdzakelijk Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Daarnaast is, gebruikelijk aan het einde van het seizoen, Polen kooplustiger.

De supermarktinkoper wordt nu vanwege het (ook kwalitatief) geringere aanbod ook min of meer gedwongen in de richting van uien die kunnen doorgaan voor nieuwe oogst, zoals winteruien. Daaronder zijn Spaanse, wat Italiaanse. Die vallen prijstechnisch echter in een heel ander segment.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.