Akkerbouw

Achtergrond 38 reacties

Toekomstige rol van de NAK onzeker

Er komt veel op de pootgoedsector af. Naast veranderende naamgeving en normering, kunnen telers straks waarschijnlijk zelf pootgoed keuren. De rol van de NAK hierin is nog onzeker.

In de toekomst mogen telers waarschijnlijk zelf pootgoed keuren. Nu mag alleen de keuringsdienst NAK dat doen. Besluitvorming hierover loopt synchroon met die rond de nieuwe Europese pootgoedrichtlijn. In het laatste concept van de Europese Commissie zijn twee mogelijkheden opgenomen: óf de NAK voert het hele keuringsproces uit, óf de teler voert het hele proces in eigen beheer uit. Dat betekent niet alleen de gehele partijkeuring én de gehele veldkeuring, maar ook bijvoorbeeld het drukken van certificaten. Daarmee wordt zelf keuren veel minder interessant voor telers.
De teler hoeft bij zelf keuren niet alle taken zelf uit te voeren. Dit mogen ook derden doen, wel is de teler verantwoordelijk. Bovendien moet hij bij een audit door de NAK een volledige registratie kunnen tonen van het keuringsproces. En moeten hij en uitvoerende derden bevoegd zijn.
Wat de discussie nog lastiger maakt, is dat er ook een nieuwe Europese pootgoednormering aan zit te komen. Die is minder streng dan de huidige Nederlandse normering. Omdat lidstaten straks niet meer op nationaal niveau een eigen normering af mogen spreken, ontstaan er waarschijnlijk per handelshuis aparte ‘merken’ pootgoed met elk hun eigen normen en richtlijnen. Die zouden op een apart label komen.
De NAK zou ook de keuring voor die verschillende labels kunnen uitvoeren. Maar door de huidige discussie over de rol van ZBO’s (Zelfstandige Bestuurs Organen) is dat zeer onzeker. Ook de NAK is een ZBO. En het is de vraag of zij in de toekomst nog private taken mogen uitvoeren, of dat zij beperkt worden tot overheidstaken. In dat laatste geval zou de NAK alleen mogen keuren op de Europese normen. Voor het tweede label zou dan de teler of een ander bevoegd bedrijf moeten keuren. De NAK zou de audit van de teler of het bedrijf moeten uitvoeren.
Als klap op de vuurpijl is in het laatste concept van de Europese Commissie opgenomen dat de overheid de keuringskosten voor kleine bedrijven (tot 2 miljoen euro omzet) op zich moet nemen. Op het eerste gezicht prettig voor telers. Maar het is de vraag wat er in deze tijd van bezuinigen van de keuring overblijft als de overheid de financier wordt.
Rondom de NAK maakt men zich grote zorgen over de rol van de NAK op dit gebied. Verbazing is er ook over de relatieve rust op politiek gebied over de grote veranderingen die de nieuwe pootgoedrichtlijn en de ZBO-discussie met zich mee lijken te brengen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als met deze nieuwe politieke eisen minder streng wordt gekeurd op bv. bacterie ziek, zie ik op termijn de handel in pootgoed verdwijnen ten bate van de Mini knollen productie voor de lokale potgoedteelt bij onze afnemers. Er is nu al een geringe verschuiving naar mini knollen voor 1 á 2 jarige pootgoedteelt bij onze overzeese afnemers.

 • Mels

  Ja,mee eens,einde pootgoedteelt in Nederland,niet direct maar wel op de langere termijn of,en dat zou het mooiste zijn,komt er uiteindelijk niks van terecht en gaan we op de oude voet door al ben ik wel voorstander van een E2 met een enkele bacterieziek omdat dat voor de handel makkelijker verkoopt,die witte kaart.Nu verzinnen ze weer van alles om het extra ingewikkeld te maken.

 • japiani

  ook pootgoedteeld en verkoop is een comerciele bezigheid. ik zie het zo somber niet in. de markt vraagt gezond pootgoed en wie dat kan telen heeft een afzet. de europese certificering wordt hiermee overbodig en handelshuizen gaan verkopen op eigen certificaat. omdat de markt dat vraagt

 • janstaal

  Ik ben bang, dat dit gaat ten koste van onze goede naam als pootgoedtelend Nederland. Volgens mij komt onze goede naam onder druk te staan. Voorheen werd er wel eens gesjoemeld. Ik weet dat uit ervaring en daarom ben ik niet gerust

 • AD AKKERMANS

  Holt de inhoud van een pootgoedkeuring flink uit, Blijft voor de NAK eigenlijk het controleren of de licensies voor het pootgoed afgedragen zijn aan de handelshuizen over .

 • marten87

  Mee eens japiani. Goed spul telen is verkopen.

  Ga toch weg Mels, jij zou 1 van de eersten zijn die de markt om zeep gaat helpen met je E2 met een 'enkele' bacterieziek..

 • Mels

  marten87,het ontbeert je denk ik aan kennis over de problemen waar de handel tegenaan loopt???,Lekker blijven doen wat je nu doet,oogkleppen op houden en vooral niet nadenken over de toekomst.Het buitenlandse pootgoed zal nog slechter worden dan het al is en wederom blijven we echt wel drijven hier,maar de handel moet zich nog beter wapenen tegen de prijsvechters uit het buitenland.Toevallig is die E2 met een enkele bacterieziek allang gemeengoed en juist niet in ons land,ander landen verkopen deze E`s als warme broodjes en de Nederlandse handelaars moeten hier een A kaart aanhangen met als verschil dat die minder betaald worden maar vaak beter zijn dan de buitenlandse E`s. Had je nog wat of wou je nog meer???

 • marten87

  Tjonge wat ben je toch ook een grote schreeuwer die altijd en overal een gelijk op wilt hebben.. Het grootste probleem voor de handel is die enkele bacterie die in jou partijen zitten en bij aankomst net even meer als enkel blijkt te zijn.

  Je hebt wel gelijk met je stukje, maar laat ieder ander dan die E2 en A's telen en ga zelf gewoon goeie E's telen. Zoals je hier al je stukjes schrijft moet dat geen enkel probleem opleveren

 • Mels

  Nee hoor,dat doet het ook niet maar het is juist het probleem wat er niet is.De handel krijgt nagenoeg geen klachten uit verre oorden over bacterieziek en daar gaan en moeten juist de E`s heen,daar komt her en der geen blauwe kaart het land in,ja,als je in de flevopolder een A aankrijgt als cons teler kan daar bacterieziek in staan en ook als je een E krijgt, Dan maakt die nieuwe E geen verschil,wel maakt het voor de handel verschil omdat het simpelweg meer grenzen opent.Ik kijk er niet naar uit teelt oogpunt want daar verander ik niks aan.E is E en E`2 is met bv 4 bact per ha en die worden dan wel met 4 cnten verschil ten opzichte van een A verkocht. Wel 1400/ha verdiend bij 35 ton in de zak gestopt.En dezelfde kwaliteit als nu geleverd.Zo beter uitgelegd?en ik pretendeer zeker niet de betweter uit te hangen wel de wakkerschudder.Is daar iets mis mee of had je het gewoon niet zo begrepen dat kan,sorry daarvoor.

 • jan10

  Goh, het was zo lekker rustig toen Mels een weekje weg was . Heerlijk rustig zelfs .Ha ha .

 • Mels

  Ja kon je lekker uitrusten want er was niemand om je aan het denken te zetten.......

 • jan10

  Mels:Van wie moet de handel er een A kaart aanhangen volgens jouw??

 • Mels

  Ik heb je de NAK werkwijze en manier van certificeren al eens proberen uit te leggen. Helaas lukte dat toen niet dus ga ik daar niet nogmaals aan beginnen.
  <>.............

 • Post

  Mels, heb je de aangifte van de NAK ook al bekeken?
  Er groeit vooralsnog slechts 1.300 hectare waarvan de hoogst haalbare handelsklasse een A of C is. Als je het op ras niveau bekijkt zie je ook nog eens dat dit voornamelijk verwerkings rassen zijn zoals Innovator, Hansa, Agria etc.
  Het zou mij ook niet verbazen als dit voor zeker 50% ATR teelt is van consumptietelers. Het is fair om te zeggen dat er nog het een en ander onderuit gaat in de veldkeuring en nacontrole. Maar ik durft wel te beweren dat de handelshuizen vast voldoende E beschikbaar zullen hebben.
  Een E2 telen is dus helemaal niet nodig.
  De bacterieproblematiek is al groot genoeg.

 • Mels

  Je moet de klasses bekijken die het geworden zijn NA de veldkeuring.Niet nu,want nu zet men idd zoveel mogelijk voor E of hoger op,ik ook,maar dat geeft niet de garantie op het oogsten van een E,dat weet jij toch net zo goed als ik of niet soms.De bacterieproblematiek is een probleem in de landen waar het tevoorschijn komt.In de wat warmere klimaten heeft men er niet of nauwelijks last van doordat de bacterie verdroogt en geen verder besmetting geeft.Ik heb gehoord dat zelfs in het ras Kondor,wat ongeveer synoniem is aan zwartpoot telen,er evengoed knollen komen die dik genoeg worden aan een besmette plant en ze er dus niet wakker van liggen daar.Juist in onze klimaten speelt het enorm maar weet jij ook precies hoe het pootgoed wat wij leveren aan een cons teler behandelt word voor het planten???? ik hoop van zoals het hoort maar twijfel wel en dan de leverancier en de NAK de schuld geven van opkomst problemen enz enz........

 • Post

  Als je van mening bent dat je als Nederland een koppositie in pootgoedland wilt hebben dan leg je het probleem niet elders neer.
  Het bacterieprobleem is het probleem van het land waar het weg komt.
  Die wordt uiteindelijk er ook op afgerekend.
 • Mels

  Dat ben ik wel zeker met je eens maar het gaat om de handel die vastloopt in het verkopen van partijen die in bv Frankrijk voor een prima E doorgaan en in Nederland ineens A zijn en een beperkte bestemming hebben. Wij moeten uiteraard wel blijven proberen om het steeds beter te blijven doen dan de rest om onze voorsprong te behouden.

 • marten87

  Dan moet jij de nieuwe regels toejuichen Mels. Zelfde klasses door heel Europa.

  Klasses worden in de toekomst steeds minder belangrijk. Veldgeneraties wel, en daarbij of je waarmaakt dat jonge stammen goed blijven in de nateelt.

 • Mels

  Nee,ik juich niet het complete pakket toe,wij als NL,moeten proberen onze voorsprong te behouden op pootgoed gebied,het moet voor een afnemer aantrekkelijker zijn om onze te kopen dan om zelf te telen.Het gaat mij nu om die laatste kaart die er aan moet,die zou in sommige gevallen en dat zijn er door het seizoen meer dan je verwacht,heb er al eens met de keurmeester over geboomd,deze zouden een witte kaart moeten kunnen dragen.Daar heeft de handel meer aan en direct ook de teler zelf omdat we met die extra klasse tussen E1 en A nog steeds betere kwaliteit leveren dan anderen en dus de voorsprong behouden en ook meer markt kunnen bedienen.EU ziet het als een groot gebied waar aardappels worden verhandelt,wij zien het als NL tegen bv Frankrijk en zo is het ook.

 • Post

  Volgens mij heeft de handel voldoende E's voorhanden.
  zeker 50% van de aardappelen wordt als A verladen.
  dat is niet omdat omdat we niet anders hebben maar omdat de afnemer daarom vraagt. Vaak komt dat spul (kijkende naar de aangifte) uit E of hoger.
  De kwaliteit van de geleverde A en E moet omhoog. Daarmee behouden we onze positie.

 • Mels

  Dat klopt als een bus,Post.Met dien verstande dat jij doelt op de frites en chipsrassen in EU en handel naar landen waar men weet dat een E of witte kaart voor de analfabeten aldaar nog een keer nageteeld wordt.De handel die ik bedoel is naar landen die geen blauwe kaart importeren.Daar mag een land als Frankrijk wel naartoe exporteren en wij,met betere As dan hun E niet en cijfers heb ik niet maar het gaat zeker om een fors deel van de export.Ook Frankrijk en Denemarken bijvoorbeeld exporteren naar Algerije geen E maar A.

 • Post

  Mels, ik snap je probleem niet. Als wij alsnog naar dergelijke landen onze E exporteren zijn die in jou logica toch altijd beter als de Franse??
  Oftewel kwaliteit betaald.
  Ik ga het nog een keer herhalen, we hebben in NL meer E's beschikbaar dan dat de afnemers vragen. Dat is binnen de EU en daarbuiten. Als we dit nog eens een beetje beter doen hebben we misschien een goede kans om omliggende landen voor te blijven.

 • Mels

  Het gaat er om dat de A`s beter zijn dan de Franse E`s en dat die Franse volgens de EU normen(nu al)er wel een E kaart aanhangen en dus daar kunnen verkopen waar wij weg moeten blijven met onze betere A waar dus door de regels in NL geen E kaart aan mag.Ik zou idd graag al die Fransen er uit concurreren met mijn betere A`s maar dat kan dus niet.Dat er E als A weggaat omdat de landen er zelf om vragen of dat je nateelt voorkomt dat is mijns inziens prima.

 • jan10

  Zit het hem dan toch in de kaartjes Mels??
  Mischien toch maar labelen zoals ze gekeurd zijn !!!
  Dan maar wat risico op wat meer nateelt,op zich geen probleem als men hier overgaat naar 1:4 teelt

 • Mels

  Druiloor,je snapt de clou nog steeds niet en zal het ook nooit snappen,iets met gratis en voor niks naar school............

 • jan10

  Mischien is het prijsverschil wel te groot tussen a en e.
  Wie het kleine niet eerd, is het grote niet weert, gewoon proberen!
  Met wat promotie en voorlichting willen wij mischien ook wel een keer E proberen,krijg je er tenminste nog wat voor! Nu word er een A kaart aangehangen terwijl het een E kan zijn, de afnemer weet dus niet dat hij iets gratis krijgt. Hoe moet hij er dan blij om zijn dat hij betere kwaliteit krijgt dan hij besteld heeft ,terwijl hij nergens uit op kan maken dat hij gratis iets krijgt??? Als je de E goedkoper maakt , kan de A ook goedkoper worden terwijl je per saldo meer ontvangt!
  Nu is het iets moois weggeven terwijl de koper het niet door heeft, met de juiste kaart (zoals gekeurd) denkt hij: goh leuk, ik krijg beter dan ik betaal.Super!
  Maar goed, ik zit aan de kopende kant en jij aan de verkopende kant ,probeer de koper te waarderen en niet te wantrouwen.

 • Mels

  Druiloor,je snapt de clou nog steeds niet en zal het ook nooit snappen,iets met gratis en voor niks naar school......

 • marten87

  Die kaarten maakt allemaal niet zoveel uit. Om welke landen gaat het nou echt Mels? Wees eens wat concreter met landen en aantal tonnen wat zij kopen?
  Het verschil zit hem erin als jij erin slaagt elk jaar weer een goede kwaliteit te leveren maakt het mijn insziens geen fluit uit welke kaart er aan hangt.

 • Mels

  Als je goed leest is direct duidelijk waar het om gaat. Je moet wel even de moeite nemen om het nog eens te lezen. Het gaat niet om landen en tonnen. Het gaat om het nadeel van de A kaart waar in een aantal gevallen een E kaart aan kan naar EU maatstaven. Een land als Franrijk kan dan wel naar bepaalde gebieden exporteren en wij dus niet waardoor we markt en dus export missen. De regels hier zijn te strak om daar dan de slag met ons betere pootgoed te winnen

 • johannetje

  wat een gezwam. Gewoon kwaliteit telen, klaar.

 • Mels

  Ja.dat heb je altijd in de hand toch. Jij wel maar ik gooi niet altijd 6.....

 • marten87

  Welke gebieden dan? Jij zegt dat het een probleem is, zeg dan waar voor??

 • Mels

  Lees dan!!!!

 • marten87

  Welke gebieden bedoel ik, waar om jij vind dat het moet is nu wel aardig duidelijk...

 • Mels

  Marten het staat er echt allemaal hoor... geen tonnen en landen maar wel de bezchrijving van hoe en waarom.

 • marten87

  Zucht... Dat vraag ik je dus juist, 3x ofzo..

  Mels, welke landen zijn dat dan, en om hoeveel ton gaat het dan ongeveer?

 • Mels

  Daar gaat het niet om,het gaat om de markt die we missen,al zou het 50 ton zijn is het al 50 ton teveel.Als je insider van de pootgoed wereld bent dan weet je zelf wel welke landen er alleen E of hoger importeren.En ik weet ook niet hoeveel andere landen daar dan naartoe brengen.

 • polderlust

  Volgens mij wordt het tijd dat Mels ook 1 op 3 pootgoed gaat telen want volgens mij heeft hij niks zinnigs te doen....

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.