Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs aardappelen op zelfde niveau als vorig seizoen

Met een slot van €14,80 sloot de termijnmarkt vrijdag 21 juni op precies hetzelfde prijsniveau als vorig seizoen op de langste dag.

Het verschil zit echter in de trend van de markt. Vorig jaar was deze trend stijgend in tegenstelling tot de huidige dalende tendens.

Het aprilcontract sloot op de laagste stand van dit seizoen. De verwachting van een forse areaaluitbreiding in België (+10,6 procent) in combinatie met een wisselvallig weerbericht zorgde de vorige week voor veel aanbod in de termijnmarkt. Na enkele warme dagen is het weer omgeslagen en is er door actieve onweersstoringen de nodige neerslag gevallen in noordwest Europa. Door de verbeterde groeiomstandigheden is de koopbelangstelling afgenomen en zakte de termijnprijs door de steun van €15,00. De handelsrange wordt door de prijsverlaging verlegd naar €14,50 tot €16,50.

De effectieve noteringen voor de oude oogst worden inmiddels schaars. In België noteerde vorige week alleen PCA/Fiwap nog, in Frankrijk en Duitsland werden geen noteringen meer opgemaakt. De beurzen van Goes en Emmeloord moesten door het gebrek aan koopbelangstelling inleveren. De fritesverwerking over de maand mei bleef goed op peil met 289.000 ton (vorig jaar 302.500) ton. De totale verwerking over de laatste twaalf maanden staat op 3.510 (vorig jaar 3,499) miljoen ton.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.