Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt aardappelen test bodem van markt

De termijnmarkt testte woensdag 19 juni stevig de bodem van de markt. Met een omzet van ruim 400 contracten noteerde de markt een dieptepunt van €14,80 om te sluiten op €15,10 (-0,30).

Verliesname en dekkingsaanbod bepaalden de stemming. De termijnmarkt zoekt naar een nieuw evenwicht na de prijsstijging van anderhalve week geleden. Vooralsnog lijkt de termijnmarkt niet rijp om uit de oude bandbreedte te breken van 15 tot 17 euro. De verwachting van wisselvallig weer met veel neerslag heeft de koopbelangstelling getemperd deze week. Anderzijds volgen verwerkers en toeleveranciers met argusogen de ontwikkeling van de vroege aardappelen in verband met de forse groeiachterstand.

Het Europese onderzoeksbureau Mars presenteerde de oogstverwachting voor de EU-27. Voor het komende seizoen verwacht men een kleine toename van de gemiddelde hectareopbrengst naar 31 (+0,3) ton. In Polen, Duitsland en Denemarken worden lagere opbrengsten verwacht en de Balkan zal plussen. Vooral over Duitsland is men pessimistisch met een oogstverwachting van 9,612 miljoen ton (-10,5 procent). In Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk rekent men dit jaar op een normaal opbrengstniveau.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.