Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs flink omhoog in Londen

De suikerprijs stijgt hard op de termijnmarkt in Londen. Donderdag sloot het eerstaflopende termijncontract (levering augustus) op $488,10 per ton witsuiker. Vrijdag lag de slotnotering $8,40 hoger op $496,50.

Maandag kwam er nog eens $14,40 bij. En dinsdag tijdens de handelsdag stond het augustuscontract in Londen zelfs even boven de 523 dollar per ton.

De plotselinge stijging is opmerkelijk. Dit seizoen produceert de wereld veel meer suiker dan wordt verbruikt. De eerste prognoses voor volgend seizoen 2013/2014 gaan ook uit van een suikeroverschot. De hoge productie zet de suikerprijzen al maanden onder druk. Half januari zakte de prijs van het eerstaflopende termijncontract in Londen onder de 500 dollar. Eind mei werd een dieptepunt bereikt met een notering van 473 dollar.

De prijsstijging van de laatste dagen laat zich moeilijk verklaren. Want de wereldproductie blijft voorlopig hoger dan het verbruik. Het is wel zo dat China veel suiker koopt op de wereldmarkt. De stijgende welvaart duwt de vraag naar suiker omhoog.

Daarnaast is het droog in India, de tweede suikerproducent in de wereld na Brazilië. En in Brazilië stagneert de oogst van suikerriet door regen. Het land heeft daarnaast de bijmengverplichting voor ethanol verhoogd van 20 naar 25 procent. En de belasting op ethanol is verlaagd van 17 naar 0 procent.

Maar daar staat tegenover dat Brazilië de reaal heeft gedevalueerd. Dat maakt het rendabeler om suiker te exporteren naar de wereldmarkt omdat die wordt afgerekend in dollars. Als de suikerproducenten ethanol maken, krijgen ze betaald in de eigen munt.

Prognose: suikermarkt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.