Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijzen staan iets onder druk

Met de komst van meer zomerse omstandigheden groeit meteen het optimisme over de komende graanoogsten. De prijzen gaan daardoor wat in de min.

Zo ook die van soja en oliezaden. Het gaat vooralsnog om kleine prijsbewegingen, te oordelen aan de ontwikkeling van de granen- en oliezadenindex van de Internationale Grains Council. De druk op de sojaprijzen neemt geleidelijk echter toe, naarmate een grote oogst meer en meer in beeld komt. Tot een regelrechte ommekeer in de in mei ingezette prijsstijging is het zeker niet gekomen. De termijnprijzen in Chicago bewegen zich de laatste week op en neer, maar binnen kleine marges. Voor de nieuwe oogst zijn de prijzen al op een redelijk vast peil beland, op grond van de eerste prognoses. Daarin is nog niet de invloed meegenomen die kan uitgaan van extra soja-aanplant in de VS. Soja is er een mogelijk alternatief voor het door omstandigheden uitgesteld inzaaien van een deel maisareaal. Tot nog toe lag in de VS ook het inzaaien van de soja flink achter op voorgaande jaren, gehinderd door regen en storm. HGCA, de granen- en zadendivisie van het Britse land- en tuinbouwschap geeft aan dat in de VS nu iets meer dan 70 procent van het sojazaaien gedaan is, terwijl de telers vorig jaar rond deze tijd vrijwel klaar waren. In Brazilië en Argentinië ligt de oogst vrijwel onveranderd op recordkoers.

Voor koolzaad ontstaat nu een neiging tot prijsdaling doordat de Canadese markt flauw is, eveneens als gevolg van verbeterde weersomstandigheden. De noteringen voor koolzaad op de termijnmarkt in Parijs zakten in de afgelopen week voor alle contracten met 11 tot 12 euro per ton.

Prognose: lichte prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.