Akkerbouw

Achtergrond

Sojamarkt raakt vaster gestemd

In de voornaamste sojateeltgebieden van de VS is voortgang geboekt met zaaien van de soja. Al met al is bijna 60 procent van de soja gezaaid. Dat is ruwweg een derde meer dan de voorgaande week, maar beduidend minder dan vorig jaar begin juni, toen er al meer dan 90 procent van het soja zaaien achter de rug was. Nu was de voortgang in het vorige seizoen wel vlot, maar het vijfjarig gemiddelde staat op 74 procent.

Nog geen derde van de oogst is al opgekomen, tegen vorig jaar driekwart en als vijfjarig gemiddelde nagenoeg de helft. Kortom, de soja ligt in de VS achter op schema. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA verwacht weliswaar een recordoogst aan oliehoudende gewassen, volgens analisten is USDA wat aan de optimistische kant. Deze visie werd bovendien al geventileerd nog voor de recente barre weersomstandigheden in het middenwesten van de VS. Deze hebben nu de verwachtingen iets getemperd.

De dagmarkt voor soja blijft onveranderd vast, als gevolg van krappe beschikbaarheid en vooralsnog moeizame aanvoer vanuit Zuid-Amerika. De graan- en oliezadenindex van de International Grains Council, graadmeter voor de wereldmarkt, blijft al een maand lang voornamelijk overeind (zelfs iets stijging) dankzij de soja. Voor de nieuwe oogst is lager peil te verwachten. Voorlopig is de tendens nog licht positief.

De sojaprijzen op de termijnmarkt van Chicago zijn wat aangetrokken, wat meteen de koolzaadprijzen ondersteunde. Analistenbureau Agritel meldt daarbij wel dat in de biobrandstoffenbranche de activiteit op een laag pitje staat. Deze markt is tam.

Prognose: lichte stijging

Of registreer je om te kunnen reageren.