Akkerbouw

Achtergrond

Schimmels op de loer bij sluiten suikerbietengewas

Nu de suikerbieten de percelen zo goed als gesloten hebben, liggen schimmels op de loer. Hiervoor waarschuwen specialisten.

Sinds 2007 is stemphylium, dat leidt tot gele vlekken, in opkomst in de bietenteelt. Vooral vorig jaar was de druk hiervan in het hele land groot.

Bram Hanse van bieteninstituut IRS geeft aan dat stemphylium 8 tot 51 procent financiële opbrengst kan kosten.“De schimmels beschadigen het blad en dat blad moet zorgen voor de suikerproductie. Dit is de periode om alert te zijn op bladschimmels als stemphylium. Daarvoor moeten telers controles uitvoeren in het veld.”

Het risico op verspreiding hangt nauw samen met het weer in de zomer, vertelt Hanse. “Bij de verkeerde omstandigheden kan de ziekte massaal optreden. Het is zaak om er tijdig bij te zijn, omdat de beschikbare middelen slechts een nevenwerking hebben.”

Met de middelen Spyrale (Syngenta) en Sphere (Bayer CropScience) is stemphylium met 40 procent terug te dringen. Middelen met een goede werking tegen de schimmel zitten in de pijplijn, weet Hanse. “Alle fabrikanten zijn daarmee bezig. De eerste komt mogelijk volgend seizoen op de markt. Daarbij is de aanbieder natuurlijk wel afhankelijk van de toelatingsprocedure.”

Ruud van Logten, teeltadviseur bij Syngenta, geeft aan dat hij meer stemphylium verwacht dit jaar. “Gezien de ontwikkeling in de afgelopen jaren is dat de lijn der verwachting.”

Van Logten geeft aan dat er naast het middelengebruik nog een manier is om de schimmel te bestrijden. “Optimaal onderhoud van de grond. Vooral de zuurgraad is hierbij belangrijk. Op de mindere plekken slaat de schimmel het eerst toe.”

Bayer CropScience geeft aan dat stemphylium lang niet overal voorkomt. "Maar daar waar het wel optreedt, dient het serieus te worden aangepakt."

Of registreer je om te kunnen reageren.