Akkerbouw

Achtergrond

Scherpe kantjes gaan van torenhoge aardappelprijs af

Na een periode met zeer sterke prijsverhogingen was er op donderdag 13 juni voor het eerst een dipje in de aardappelprijzen, te beginnen met de telersnoteringen van Emmeloord. Fritesgeschikt kwam op het bord voor 33 tot 37 euro (-1,50) en export voor 33 tot 38 euro (-2,00). Dat zijn nog respectabele niveaus, bovendien heeft de verlaging meer te maken met het teruggelopende aantal transacties dan met verminderde plaatsingsmogelijkheid van de nu zeer schaarse vrije aardappelen.

De nood is bij verwerkers eventjes wat minder groot, na een hectische periode met forse inkoop. Aardappelen die rechtstreeks van teler naar verwerkende industrie gaan, brengen ongeveer genoemde telersprijzen van Emmeloord op. Qua handelsactiviteit lijken de fritesproducenten pas op de plaats te maken. Ook het exportkanaal trekt minder aan de aardappelen, men wacht bij het huidige zeer hoge prijspeil even af terwijl ingekochte voorraad wordt afgebouwd. Het wordt voor de notoire langbewaarders onder de telers daarom nu spannend, want wie heeft de langste adem? In België stopte Belgapom vrijdag 14 juni met de notering fritesgeschikt oude oogst. PCA/Fiwap had op dinsdag 11 juni nog wel prijzen voor Bintjes en ook de andere frietrassen, in de range 35 tot 38 euro. Ze gingen gepaard met de opmerking dat er weinig transacties plaatsvonden, óók voor export. VTA verlaagde vrijdag de noteringen voor fritesgeschikt en export beide met gemiddeld een euro, zij het alleen aan de bovenkant. De basis staat stevig.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.