Akkerbouw

Achtergrond

Run op laatste goede uien

De telersprijzen voor uien zijn deze week met toenemende vaart gestegen. Voor afzet van uien buiten Nederland is wel een zekere bodem gelegd voor de uienprijzen, maar op lager niveau dan menigeen verwacht had.

De baalprijs ligt voor doorsnee uien nu op 18 tot 20 euro, voor mooie partijen op 22 euro. Klasse I is nog duurder, maar vrijwel uitverkocht. In het buitenland raken de voorraden op. Uitgaande van de laatste gemelde exportresultaten (tot en met eerste week mei) en voor de weken erna het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen, gaat de uienexport dit oogstjaar op meer dan een miljoen ton uitkomen. Veel voorraad kan er dus ook in Nederland niet meer liggen in de schuren, althans, voorraad van goede of minstens acceptabele kwaliteit.

Het weer is flink gewijzigd, waardoor de temperatuur een grotere rol gaat spelen in de bewaring van de laatste restanten van de oude oogst. Kwaliteit is in deze periode een zeer belangrijke criterium in de verkoop, zeker gezien de afzet, die voornamelijk binnen de EU moet plaatsvinden. De nu nog aangeboden uien zijn doorgaans goed, zeker uit mechanische koeling die duidelijk meerwaarde hebben. De aanwezige tarra is goed uit te lezen. Met uitzondering van een periode waarin zich problemen voordeden met koprot is de uienkwaliteit dit seizoen geen groot struikelblok geweest.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.