Akkerbouw

Achtergrond

Primeurs houden prijs stevig vast

Het is groeizaam weer voor de aardappelen, desondanks is de aanvoer van vroege in alle betreffende teeltregio’s sterk vertraagd.

Weliswaar is de veiling van de primeurs op het Zeeuwse Tholen slechts een week later begonnen dan beoogd, dat wil nog niet zeggen dat er al volop volume beschikbaar is. Vrijdag 14 juni kwam bijvoorbeeld maar 33 ton voor de klok, maandag circa 80 ton. Dat zijn hoeveelheden die normaal gesproken het gevolg zijn van niet kunnen rooien, zoals in de vergelijkbare periode van 2011, toen het enorm regende. De prijzen zijn dan ook goed overeind gebleven na de eerste veiling op 12 juni. Vrijdag werd Frieslander, goed voor het grootste aanbod, verkocht voor 75 tot 83 euro per 100 kilo. Doré haalde 85,70 tot 90,60 euro. Grosso modo doen de primeurs nu 80 tot 100 cent.

De grote vraag naar primeurs in de Benelux zorgt ook in Duitsland voor extra vaste marktstemming. De oogst van alle vroege aardappelen in Duitsland, in de regio’s Palts, Nedersaksen en zuidelijk Baden, ligt tien dagen tot twee weken achter op schema, meldt de aardappelgroothandel Weuthen in Noordrijn-Westfalen. Pas aankomend weekeinde komen de nog niet eens huidvaste Duitse primeurs beschikbaar in de levensmiddelenhandel. Tot nog toe zijn ze er alleen bij de boeren zelf, de groenteveilingen ende groothandelsmarkten waar de groentewinkels en horeca inkopen.

Aanvoer uit Israël, Egypte, Cyprus en Malta loopt ten einde. Vanuit Zuid-Europa (Spanje met name) is er weinig (duur) aanbod vanwege areaalkrimp en tegenvallende opbrengsten. De markt blijft nog weken vast gestemd.

Prognose: prijs stabiel hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.