Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen op uienmarkt stabiliseren

Het aanbod goede uien begint terug te lopen naarmate de eindstreep van het uienjaar nadert. Tekorten zijn er echter niet, de telersprijzen zijn in de afgelopen week vrijwel stabiel gebleven, binnen een range van 12 tot 17 euro, afhankelijk van sortering. De marktstemming is gewijzigd van vast naar rustig.

Al zullen de beschikbare voorraden dit seizoen ongetwijfeld op gaan, er lijkt toch iets ruimer volume uien te zijn geweest dan geraamd op basis van oogst en gemiddelde tarra. In de sector wordt wel gewezen op de mogelijkheid van herexport van aantrekkelijk geprijsde buitenlandse uien. Met name Duitsland wordt genoemd als herkomst van zowel veldgewas als voorgesorteerde (big bag) uien in het najaar van 2012 en vroege voorjaar 2013. Destijds was er enorme Nederlandse export overzee. Uit officiële statistieken komt qua import eigenlijk alleen Frankrijk naar voren.

De afzet van uien uit bewaring gaat momenteel vooral naar bestemmingen binnen West-Europa voor de betere kwaliteiten. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Spanje nemen deze af. Mindere kwaliteiten gaan zoals altijd bestemming Polen, maar drukkend groot aanbod is er dit seizoen niet. Voor bestemming overzee wordt verwacht dat er volgende week vraag komt naar uien voor verscheping naar Noord-Afrika, met name Mauretanië.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.