Akkerbouw

Achtergrond laatste update:1 jul 2013

Bandbreedte in aardappelprijs groeit

De aardappeltelers met echte handelsgeest kunnen zich volop uitleven in de ondoorzichtige markt van dit moment. De prijzen zijn flink gedaald, maar stonden dan ook op topniveau.

Er is een grote bandbreedte waar te nemen in de noteringen voor fritesgeschikte aardappelen en voor de nu veel minder verhandelde exportaardappelen. De jongste noteringen van Verenigde Telers Akkerbouw liepen vrijdag uiteen van 22 tot 28 euro, voor beide categorieën.

Vanwege de dure inkoop van de grondstof hebben de verwerkers minimale voorraad grondstof  ingekocht. Ze kunnen na de productieonderbreking in de komende weken overgaan op contractleveringen nieuwe oogst. De basis daarvoor is enkele maanden geleden al gelegd. De vraag is wel hoe groot de aanvoer op korter termijn kan zijn. Aan de hand van de jongste areaalcijfers (een plus van 5,6 procent voor de consumptieteelt) is de conclusie gerechtvaardigd dat er in ieder geval meer volume vroege aardappelen komt dan vorig seizoen. Vooral het aardappelareaal op lichtere grond is uitgebreid en juist daar komt een aanzienlijk deel, eigenlijk de hoofdmoot, van de vroege aardappelen vandaan. Nu moet het weer nog meewerken om wat van de groei- en ontwikkelingsachterstand te compenseren.

Export lijkt vrijwel tot stand gekomen, maar voor goed bakkende aardappelen is nog wel degelijk belangstelling. Er heerst geen twijfel over de vraag of de aardappelen van de oogst 2012 op gaan. Prijsdrukkend is echter het gegeven dat veel telers onderhand van hun aardappelen af willen in een dalende markt. Inkopers kunnen achterover leunen.

Prognose: prijsdruk.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.