Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt wacht op oogstberichten

China kocht vorige week 220.000 ton Franse tarwe. Het is voor het eerst in acht jaar dat China zo’n grote partij koopt in Frankrijk. Het toont aan dat Europese tarwe concurrerend is op de wereldmarkt, ondanks de hoge eurokoers.

Toch leidde de order niet direct tot een prijsstijging. De graanmarkt is afwachtend. De ene dag stijgen de noteringen op de termijnmarkten, een dag later dalen ze weer. De eerste gerst en tarwe zijn geoogst op het noordelijk halfrond. Het is nog afwachten hoe de hectareopbrengsten uitpakken. Vaak zijn er tegenstrijdige berichten. De Russische overheid stelt dat er een goede graanoogst komt. Sommige analisten hebben hun twijfels. Door de droogte rijpt de tarwe snel af en blijven de korrels klein.

Verder wacht de handel op cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Die publiceert vrijdag nieuwe gegevens over de arealen en over de graan- en sojavoorraden in de VS.

Het weer in de VS is verbeterd. De oogst van wintertarwe kan weer van start. Maar de tarwe staat er niet goed bij, blijkt uit de laatste inventarisatie van het USDA.

In Europa heeft het graan last van regen, vooral in Midden-Europa. In Frankrijk knapt het weer op, maar in grote delen van het land zijn er zorgen over de mais die te klein blijft en over de kwaliteit van de tarwe en gerst.

De prijs van sojabonen stijgt de laatste dagen. Door de late inzaai verwachten analisten dat de sojaproductie in de VS gaat tegen vallen. Ook wordt het areaal minder groot dan gedacht. Bovendien zijn er stakingen in Brazilië, een gevolg van de protesten daar. Daardoor stokt de aanvoer naar de wereldmarkt.

Prognose: graanmarkt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.