Akkerbouw

Achtergrond

Goede oogstprognose drukt graanprijs

De graanprijzen dalen. Het productschap HPA verlaagt de prijzen van tarwe, gerst en mais met 7 tot 8 euro per ton. De beurs in Groningen noteert 6 euro lager voor tarwe en gerst. En Middenmeer zakt meer liefst 10 euro met de tarwe- en gerstprijs.

Voor de nieuwe tarweoogst noteert Middenmeer nu 173 euro. Dat was begin december nog 215 euro per ton tarwe.

De fysieke noteringen volgen de termijnmarkten in Parijs en Chicago, waar vorige week alle eerstaflopende termijnnoteringen zakten. Deze week gaat de daling verder. Alleen tarwe liet dinsdag even een herstel zien, want de oogst van wintertarwe gaat langzaam in de VS. Daar is nu 11 procent van de wintertarwe geoogst. Normaal is dat 25 procent. Maar woensdag zakten de tarwenoteringen al weer want de opbrengsten vallen mee.

Ook in Rusland is de tarweoogst begonnen. En ook daar vallen de opbrengsten mee. De tarwenoteringen in Europa hebben ook nog eens last van de oplopende eurokoers. Dat maakt Europees graan duurder op de wereldmarkt.

Bij de maisnotering zie je veel onzekerheid. De notering van de oude oogst (augustuscontract) in Parijs staat op ruim 217 euro. De nieuwe oogst (novembercontract) kost bijna 35 euro minder. Er wordt veel mais verwacht in het nieuwe seizoen, maar door de kleine voorraad kan tijdelijk krapte ontstaan.

Analisten verwachten een goede graanoogst in de wereld die het verbruik kan dekken. Dat drukt de prijzen. In een dalende markt wachten kopers af, en dat drukt de prijzen nog eens extra. Alleen een abrupte wending in het groeiseizoen door droogte of regen kan een kentering in de markt veroorzaken.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.