Akkerbouw

Achtergrond

Explosief slotakkoord aardappelseizoen

De markt beleeft een explosief slotakkoord van het aardappelseizoen. In de laatste handelsweek van de termijnmarkt maakt de effectieve markt grote prijssprongen.

Zowel in België, Nederland als Engeland werd er op dinsdag 4 juni zeer vast genoteerd. De notering van PCA/Fiwap steeg naar €31,00-36,00 (+2,50) en in Goes was het eveneens zeer vast met een notering voor fritesgeschikt van €32,0-37,00 (+3,00). Er wordt deze week stevig achter de laatste vrije aardappelen aangejaagd. De exportvraag blijft breed waardoor ook de verwerkers mee moeten met het hogere prijsniveau. Ook in Engeland blijft de stemming vast in de effectieve markt, wat vertaald werd in een stijging van 4,9 procent van de free buy price van British Potato Council. De cash-settlementprijs van Eurex staat per vandaag op €31,90 met nog noteringen van Emmeloord en Duitsland voor de boeg.

De nieuwe oogst was goed prijshoudend en hangt tegen de weerstand aan van €16,00. Hiervoor werd gehandeld in een smalle bandbreedte van €15,70 tot €15,90. De openstaande positie steeg naar 1353 (+47) contracten. Het noodweer in Duitsland, Polen en de Alpenlanden maakt de stemming in de markt licht nerveus. In het vroege aardappelgebied Pfalz heeft men geen wateroverlast gehad zoals in de zuidoostelijke deelstaten van Duitsland.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.