Akkerbouw

Achtergrond

Bewaarpeen is nog goed gevraagd

Aanbod van peen uit Nederlandse bewaring wordt geleidelijk minder. De activiteit is niet groot qua volume. Links en rechts worden voorraden opgehaald.

Vrije peen, waarvan het meeste aanbod grovere sortering is, wordt aangeboden voor prijzen tot 300 euro per kist, maar daarvoor worden nog geen zaken gedaan, al is nieuwe oogst veel duurder en matig verkrijgbaar.

In telersprijs uitgedrukt schommelt het prijspeil rond gemiddeld 35 euro per 100 kilo, bij nog steeds vaste marktstemming.

De markt zou nu veel meer moeten zijn overgegaan op aanbod van nieuwe peen uit zuidelijk Europa (Spanje, Frankrijk) en Israël. Grove peen nieuwe oogst is nog moeilijk verkrijgbaar, daarop is het wachten. De prijzen zijn in deze fase van het seizoen nog instabiel, maar liggen op relatief hoog niveau. Frankrijk biedt gewassen peen in big bags aan voor 54 tot 55 euro per 100 kilo. Dat is duur, de animo blijft beperkt. Duitse afnemers, vorig jaar rond deze tijd in de knel gekomen qua aanvoer van nieuwe peen, hebben nu op tijd maatregelen genomen. Ze hebben zich in de afgelopen weken voor een niveau rond 48 euro voorzien van peen uit Israël. Overigens is het aanbod van peen uit Israël dit seizoen aan de matige kant. De Israëlische leveranciers spreiden hun aanvoer om de vaste afnemers te kunnen blijven bedienen. Daarnaast is voor een optimale prijs aanbod in porties gunstiger,  in het besef dat er in Europa al veel peen op is.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.