Akkerbouw

Achtergrond

Alleen kleiner aanbod kan witlof helpen

De afzet van witlof blijft bijzonder teleurstellend. De veilingprijzen geven aan dat woensdag en donderdag de prijsdruk weer volop aanwezig was.

Ook in de bemiddelingprijs klinkt door dat hier niets verdiend wordt door telers. Naar verluidt is de bemiddelingsprijs van The Greenery 45 cent. Dat beeld is op alle veilingen (ZON, REO en The Greenery) zichtbaar.

Een andere handelaar zegt geluiden van telers te horen dat ze minder opzetten en oogsten de komende weken. In België heeft REO de ophoudprijs verhoogd naar 35 cent en verkoopt alleen het beste lof nog en geen klasse 1.2 of 2 meer. Het kan mogelijk een balans brengen, maar het is de vraag of het voldoende is. De retail is niet zo geïnteresseerd in acties, zo lijkt het.

Het aanbod voor de klok bij The Greenery lijkt wat ongelijk, nu vanuit Wervershoof wordt verhandeld (Tolpoort). De fysieke aanvoer naar de klok in Barendrecht is daardoor wat onregelmatig.

De grootste producent Frankrijk (circa 60 procent van de EU-productie) gaat nu snel terug in productie, zeker in het Noorden waar de witlofteelt gevestigd is. Eind mei ging in Frankrijk de prijs voor witlof omhoog, maar blijft op het vijfjaarlijkse gemiddelde. Dat is één klein lichtpuntje.

Jeroen Verheull

Of registreer je om te kunnen reageren.