Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt is bedrieglijk kalm

De aardappelnoteringen begonnen vorig week al flink te dalen, waarbij de verlagingen voor zowel fritesgeschikte als exportaardappelen aanvankelijk beperkt bleven.

Het ontbrak aan transactievolume. Inkopers hielden de boot af, maar de hoeveelheid beschikbare aardappelen was ook niet overweldigend. Later in de week begon het hier en daar bij eigenaars van vrije aardappelen toch te kriebelen en kwam er meer leven in de brouwerij, lees: meer en goedkoper aanbod. In Emmeloord zakte donderdag 20 juni de notering voor frites met 4 euro. Voor export waren er te weinig transacties bekend. Jongstleden vrijdag sloot Verenigde Telers Akkerbouw de week af met nog sterker verlaagde frites- en exportnoteringen. Er ging 6 euro af. Voor de verhandelde partijen was het blijkbaar nodig meerdere adressen te benaderen. In de markt met dalende prijsniveaus houden zowel verwerkers als (vooral) exporteurs de hand liever even op de knip. Het zijn immers nog steeds respectabele prijzen voor aardappelen.

De situatie is minder rustig dan ze lijkt. Maandag 24 juni bleek de Rotterdamse handelsnotering van de voorgaande week de laatste van het seizoen te zijn geweest, er zijn dan ook weinig transacties. Echter, meer dan ooit is de blik bericht op de ontwikkeling van de markt in de eerste weken van juli. Verwerkers en handel hebben niet acuut aardappelen nodig en er is van de nieuwe oogst ruim van tevoren ingekocht. Aanvoer van serieuze volumes vroege aardappelen voor fritesverwerking en export laat vanwege groeiachterstand echter nog even op zich wachten, beduidend langer dan gebruikelijk.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.