Akkerbouw

Achtergrond

Wisselend beeld op tarwemarkt

De termijnmarkt in Parijs laat voor tarwe een ander beeld zien dan de fysieke markten. De notering van het eerstaflopende contract (mei) steeg dinsdag in Parijs naar €252,25 per ton.

Dat is de hoogste prijs sinds begin januari voor een eerstaflopende contract. Maar de spotnoteringen daalden deze week met 4 euro per ton tarwe.

De oorzaak is de tijdspanne waar de handel naar kijkt. Oekraïne heft de exportbeperkingen op. Europese handelaren plaatsen daar veel orders. Dat drukt de tarweprijs op korte termijn en dus ook de spotnotering. Voor de langere termijn blijft de tarwebalans in de EU krap. Zelfs met de grote oogst die de Europese Commissie dit jaar verwacht, groeien de tarwevoorraden niet veel.

Daar komt bij dat de wintertarwe in de VS er slecht voor staat. Het landbouwministerie (USDA) plaatst slechts 35 procent van de percelen in de klasse goed of uitstekend. Vorig jaar was dat 64 procent. Slechts 14 procent van de tarwe is in de aar geschoten tegen normaal 29 procent. Bovendien is slechts 12 procent van de zomertarwe gezaaid tegen normaal 37 procent.

Doordat ook de inzaai van mais traag gaat, stegen de tarwe- en maisprijzen maandag fors in Chicago en Parijs. Nu staan de noteringen weer wat onder druk in Chicago door winstnemingen. Parijs was gisteren dicht vanwege de 1 mei viering.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.