Akkerbouw

Achtergrond

Vraag te tam voor hogere uienprijs

Bij gemiddeld ongewijzigde telersprijzen in zowel Goes als Emmeloord zwakte de marktstemming voor uien af van prijshoudend naar rustig. Dat is ook zo ongeveer de afspiegeling van de indicatieve baalprijzen: weinig verandering, maar er staat druk op.

Bij de telers is matig vraag naar vrije uien, waardoor de prijs geen krimp geeft en niet stijgt. Het grootste deel van de uien die worden afgehaald was al verkocht. De handel zal zich over enkele weken meer toespitsen op de laatste partijen vrije uien, mits van goede kwaliteit uiteraard. Buitenlands aanbod groeit, onder meer uit Egypte dat een goede uienoogst heeft gehad. Dat gaat ook weer niet zo snel dat voor bewaaruien geen plaats meer is op de markt. Voor Nederlandse uien is de afzet momenteel echter vooral binnen Europa zelf te zoeken. Denk aan het Verenigd Koninkrijk en (hoofdzakelijk voor echt grote uien) Spanje. Het oosten van Europa is matig aan de markt voor Nederlandse uien, evenals Rusland dat voorlopig even verzadigd lijkt.

Dan de meest recente exportcijfers. Ten opzichte van het gemiddelde over de voorgaande vijf seizoenen is er tot de laatste week van april ruim 130.000 ton meer in het buitenland afgezet. In vergelijking met het recordseizoen 2009/2010 is het 50.000 ton meer. De extra afzet is vooral voor de jaarwisseling al gerealiseerd.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.