Akkerbouw

Achtergrond 12 reacties

Vierjarige proefteelt soja in Nedersaksen verliep positief

Hannover- Proefteelt met biologische soja gedurende de jaren 2009-2012 in Nedersaksen is positief verlopen.

Dat stelt de Landbouwkamer van deze deelstaat vast in een rapport. De teelt van dit gewas is in principe goed mogelijk gebleken, zo luidt de conclusie. Het grootste risico blijven lage temperaturen in de startfase van de groei, maar op lichte gronden waar beregend kan worden is soja bijvoorbeeld een interessant alternatief voor blauwe lupine en in mindere mate ook erwten, hoewel soja meer werk vergt. De marktvooruitzichten voor biologische soja zijn volgens de Landbouwkamer tevens niet slecht.

Laatste reacties

 • ed12345

  Allemaal leuk maar wat was de gemiddelde opbrengst

 • GlySol

  Geen opbrengstcijfers (waarschijnlijk zal dit 2,5-3,5 ton/ha zijn geweest?) maar wel een filmpje: <>

 • GlySol

  Hier met opbrengst cijfers voor de eerste 3 jaar: 2010 lijkt een domper te zijn geweest, 2011 een uitmuntend jaar. pagina 42: <>

 • Ishtar

  Het verschil met Nederland is, dat Nederland waarschijnlijk helemaal geen onderzoek doet olv de nep Universiteit in Wageningen, onder supervisie van derde geldstromen.

 • koestal

  doe maar geen onderzoek met Alterra ,want dan kom je verkeerd uit ,het papier is gewillig

 • palmkes55

  Herinner het voorjaar en zomer en najaar van 2011: uitzonderlijk vroeg en warm voorjaar, uitzonderlijk lang en warm najaar. Deze omstandigheden zijn uitzonderlijk en dus niet representief of zelfs niet direct voor herhaling vatbaar. Conclusie soja is alleen te interessant te telen indien het een vroeg en warm voorjaar is gevolgd door een warm en laat najaar.
  De soja die in onze veevoeders zit is bovendien 'sojaschroot', waaruit de olie is gehaald. Soja wordt niet geteeld voor de landbouw, de overschotten, het sojaschroot en eigenlijk het afval van sojateelt en olie voor oa. margarine, bevat veel interessant eiwit en wordt alleen daarom gebruik in veevederproductie. Veeteelt wordt dus gebruikt om een weliswaar voor de landbouw interessant afvalproduct weg te werken. Het is NIET zo dat soja voor veeteelt gezaaid wordt, wel voor olieproductie.

 • jan10

  Het klimaat is in NL niet goed voor soja,mischien door veredeling dat dit verbeterd kan worden.

 • ed12345

  Palmkes soya wordt wel degelijk voor de veevoeders en menselijke consumptie geteeld vergeet niet dat je soya zo niet kunt voeren het moet eerst geperst of geroorsterd worden in bijde gevallen gaat de olie er voor het grootste deel uit .Bij het kruisen van nieuwe rassen wordt ook sterk naat het eiwitgehalte gekeken en dat doen ze niet voor de olie Kijk b.v. mais een groot gedeelte gaat voor enegie ,ethanol of vergister en een niet te vergeten deel gaat om er zoetstoffen van te maken hier in noord amerika komen alle zoetstoffen in frisdranken uit mais (Casco) en daar gaan de reststromen naar de veeteelt

 • palmkes55

  Ed, ik zeg juist dat enkel het afvalproduct van soya gebruikt wordt als veevoeder, iets wat jij ook zegt. De oliewinning uit soya is echter de hoofdbedoeling van de teelt. Wat overblijft, het soyaschroot, is rijk aan voor veevoeding interessant eiwit en wordt 'verwerkt' in veevoeder. Het is zelfs zo dat deze olie, gebruikt in allerlei margarines en minarines, de eerste concurrent is voor melkveehouders via de concurrentie met boter...

 • denker123

  Palm  Palmkes 55,vroeger was dit wel zo,maar de laatste jaren is de soyaschroot het hoofdprodukt geworden ,Van de overtollige soyaoliewordt nu maar biodiesel gemaakt met subsidie,in de V.S. Al 25 procent van de sojaolie. In Argentinie en Brazilie nog veel meer. Sterker nog de consumptie van margarine en andere sojaolie bereidingen is dalende,informatie vind je in de WASDE rapporten van de USDA. Als er vroeger sojaolie over was wordt dit in veevoer verwerkt.
 • ed12345

  denker 123 ben het helmaal met je eens maar niet vergeten dat argentinie en brazilie geen eigen olie hebben daar wordt ook al heel lang ethanol gestookt uit suiker(riet) voor die economien daar is importeren moordend

 • agroforte

  Ed..je hebt het echt mis...Brazilie is met zijn bijna 200 miljoen inwoners zelfvoorzienend in olie!!!!!Petrobras onze staatsoliemaatschappij is wereldkampioen diepzeeboren. We hebben door onze alcohol industrie benzine over en komen diesel te kort door dat alles hier met vrachtwgens verscheept moet worden!!!!!Groetjes Arie

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.