Akkerbouw

Achtergrond

Vaste markt fritesgeschikt met hoog, vast prijspeil

De prijs van Bintje staat in België al drie weken ongewijzigd op 25 euro per 100 kilo (Belgapom). Voor Challenger/Fontane werd vrijdag 10 mei voor de derde maal sinds eind april ook weer genoteerd, wederom met een verhoging van een euro, naar 27 euro. Ook omschreef Belgapom de stemming weer als ‘vast’.

PCA/Fiwap heeft ook al drie weken ongewijzigde prijzen af voor de fritesaardappelen, maar met een hogere bovenkant voor de niet-Bintje-rassen. De Belgen melden dat deze nu beginnen op te raken. Dat de prijzen toch nog niet verder doorstijgen komt door onder meer de wat gekalmeerde export naar enkele landen, zoals Spanje.

Het Verenigd Koninkrijk blijft volop aan de markt. De barrière van 30 euro per 100 kilo voor fritesgeschikt is moeilijk te doorbreken. De inkoop van grondstof wordt rond dat niveau ronduit een probleem voor de verwerkers om nog concurrerend te kunnen opereren op de wereldmarkt voor frites en andere aardappelproducten.

In Nederland wordt behoedzaam ingekocht. Een probleem is uiteraard dat als gevolg van het moeizaam verlopen poten van de vroege fritesrassen er pas half juli aanbod van enige betekenis te verwachten valt. Er zijn veel meer transacties dan enkele weken geleden, voor een groot deel echter nog op basis van meegeleverde overproductie van contractleveranciers. Daarnaast kiest men waar mogelijk voor constructies op basis van participatie, met gedeeld risico voor beide partijen bij de transacties voor de aardappelen uit de bewaring voor de rest van het seizoen. Het verklaart de wat opmerkelijke zaak dat in Nederland de telersbeurzen Goes en Emmeloord de marktstemming in de door Hemelvaart wederom gebroken week op prijshoudend hielden. Ook Verenigde Telers Akkerbouw maakte vrijdag 10 mei pas op de plaats met de noteringen. fritesgeschikt deed dus 27 tot 31 euro, voor export is alleen de onderkant van de notering een euro minder.

Vooral voor de betere rassen fritesgeschikte aardappelen worden nu hoge prijzen betaald, omdat bij de producenten van verse frites (Engeland, België) grote actuele vraag is naar nieuwe grondstof. Echter, wat op grond van de recente voorraadpeilingen al te verwachten viel: in het segment vrij verkoopbaar raakt de koek onderhand op.

 

Prognose: vaste markt, prijs nagenoeg ongewijzigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.