Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt heeft positieve ondertoon

Op de uienmarkt heerst stilte voor de storm. De noteringen van de telersbeurzen vertoonden in de eerste normale week na Koninginnedag, de 1 mei-viering en Hemelvaart, slechts minimale, in ieder geval geen schokkende wijzigingen (Goes, Middenmeer) of bleven onveranderd (Emmeloord).

Er is wel een positieve ondertoon. Emmeloord zette ‘prijshoudend’ op het bord. De export van uien is op basis van de tot nog toe bekende cijfers (tot en met half april) op recordniveau gebleven, met een seizoengemiddelde van 20.000 ton, oftewel 1.000 ton per week meer dan in het recordseizoen 2009/2010. Na medio april is er voldoende buitenlandse vraag geweest om op ongeveer hetzelfde tempo te blijven als gerealiseerd is, nadat Afrika afhaakte als koper van Nederlandse uien.

In de komende weken moet de baalprijs het hebben van stabiele of zelfs groeiende buitenlandse vraag. Dat lijkt haalbaar, vanwege de breed gespreide afzet. Ten opzichte van de telersprijs à 15 euro per 100 kilo is de baalprijs aan de schrale kant geweest. Begin mei deed de fijnste sortering hooguit 19 euro. Grove uien zijn erg gevraagd en halen 23 euro, of meer. Een opsteker voor eventuele prijsstijging is de gemiddeld goede kwaliteit. Het beste is dit uienjaar bewaard tot het laatst. In beide voorgaande seizoenen was in deze fase de ui gemiddeld erg slecht.

Prognose: de prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.