Akkerbouw

Achtergrond

Uieninkopers maken pas op de plaats

De Nederlandse uienverpakkers hebben in de afgelopen weken een flinke voorraad uien ingekocht. Dat heeft deze week zijn invloed in de markt.

De kooplust is even minder omdat de bedrijven hun risico willen beperken en eerst weer een flink deel van hun voorraad willen verkopen. Bovendien is er nu sprake van een gebroken week in veel afzetgebieden in verband met de viering van 1 mei. Dergelijke weken zijn in het algemeen niet de beste weken voor de uienverkopers. Desondanks loopt de afzet ondertussen toch aardig goed door.

Al met al zijn er deze week heel weinig partijen bij de boer gekocht. Partijen die wel van eigenaar wisselden, leverden iets minder op. De beurs in Emmeloord verlaagde de notering voor grove partijen met twee cent naar 13 tot 16 cent per kilo.

Boeren die hun uien nog wel een tijdje vast willen houden, mikken op een prijs van 20 cent per kilo. Kopers durven nog niet aan dergelijke prijzen te denken. Zij wijzen op de kwaliteit van de uien die toch lang niet altijd meevalt. Er zit nu toch regelmatig behoorlijk wat tarra in de uien.

Bij de sorteerders is het beeld op dit moment wisselend. De ene sorteerder heeft veel werk, terwijl het bij de ander toch heel rustig is. In de komende weken zal blijken of de vasthoudende stemming onder een deel van de uientelers een prijs oplevert van 20 cent of meer. Deze week is de afstand naar dit prijsniveau wat groter geworden.

Prognose: stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.