Akkerbouw

Achtergrond

Sterk slotakkoord aardappeltermijnmarkt op vrijdag

De termijnmarkt had een sterk slotakkoord aan het einde van de afgelopen week, door een forse stijging van de cash-settlementprijs.

De termijnmarkt was de hele week zoekende naar het juiste prijsniveau, maar vrijdagmiddag kwam de koopbelangstelling terug door de sterke stijging van de cash-settlementprijs naar €28,00 (+0,90). De gebroken week had aanvankelijk het enthousiasme van de kopers in de markt geremd, waardoor de termijnprijs afgleed naar €29,00. Op vrijdagmorgen was de start dan ook aarzelend, met een dieptepunt van €28,90. De onveranderde Bintjenotering van Belgapom op €25,00 was geen stimulans voor de stemming.

De Franse SNM-notering zorgde voor het keerpunt in de markt met een prijshoging naar €28,00 (+1,00). Mede hierdoor veerde de termijnprijs op naar een slotprijs van €30,00 (+0,80). De Eurex notering werd op vrijdag bekend gemaakt in verband met de viering van Hemelvaartsdag daags ervoor.

In de effectieve markt wordt het aanbod met de week dunner. De export leek in het midden van de week even te minderen op de zuidelijke bestemmingen maar de activiteiten op Engeland lopen onverminderd door.

De nieuwe oogst stond vorige week geparkeerd met een handelsrange van €15,50 tot €16,00 en een slot van €15,60. De plantwerkzaamheden zijn achter de rug en er zijn geen sterke impulsen op de korte termijn. De eerste indicatie van het aardappelareaal in de grootste Duitse deelstaat Niedersachsen wijst op een lichte daling van 1,7 procent.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.