Akkerbouw

Achtergrond laatste update:3 jun 2013

Aardappelprijzen schieten omhoog

De aardappelprijzen rijzen de pan uit. De beurs Rotterdam gaf maandag 3 juni een handelsprijs voor fritesgeschikt op van 31 tot 35 euro (+2,50) en voor exportaardappelen zelfs 35 tot 39 euro (+4 euro!). Zowel telers- als handelsnoteringen voor fritesgeschikte aardappelen en exportaardappelen stegen in de vorige week ook al met €1,50 tot 3 euro ineens, naar niveaus voor de telersprijs die onderhand een range beslaan van 30 tot 35 euro. Voor minder dan 30 euro is op de vrije markt geen partij fritesgeschikt te koop.

In het Agriprins-systeem, dat melding maakt van de rechtstreekse transacties tussen telers en aardappelverwerkers, worden nu hoofdzakelijk prijzen van 30 euro per 100 kilo gemeld. Het aantal transacties op basis van meelevering is minimaal. De koek raakt wat dat betreft op. Aanbod van telers is heel beperkt, zeker in de oplopende markt.

Export met bestemming België en meer nog het Verenigd Koninkrijk blijft de markttendens bepalen, zoals de genoemde Rotterdamnotering voor export andermaal aantoont. Ook gaan er nog volumes naar Zuid-Europa. Bijgevolg staat de telersprijs voor exportaardappelen op gemiddeld 2 euro hogere bovenkant van de notering dan fritesgeschikt. Er is overigens ook bij de buitenlandse afnemers grote voorkeur voor fritesgeschikte partijen. Agria is deze dagen een zeer gewilde aardappel, maar Bintje blaast een flinke partij mee, logisch gezien de factor vrij verhandelbaar. Belgapom liet de Bintje-notering vrijdag ondanks de zeer vaste marktstemming echter nog staan op 30 euro.

Prognose: stijgende prijzen

De handelsprijzen van de beurs Rotterdam

Of registreer je om te kunnen reageren.