Akkerbouw

Achtergrond

Prijs nieuwe oogst koolzaad lager

De koolzaadprijs staat de laatste weken onder druk. Er wordt een grote oogst verwacht aan oliehoudende zaden in de wereld. Dat drukt de prijs.

Maar de laatste dagen klimt de koolzaadprijs wat omhoog op de termijnmarkt in Parijs, dankzij de stijgende notering van sojabonen. Op de termijnmarkt in Chicago noteerden sojabonen voor het eerstaflopende termijncontract (nu het meicontract) afgelopen maandag voor het eerst sinds begin november boven de $15,20 per bushel (430 euro per ton).

De termijncontracten voor de nieuwe sojaoogst noteren wel veel lager rond de $12,15 per bushel, maar stijgen deze week toch ook. Ondanks dat er een grote oogst wordt verwacht in de VS. De inzaai van mais loopt daar sterke vertraging op. De verwachting is dat veel akkerbouwers in de VS mais in het bouwplan verruilen voor sojabonen, want dat heeft een korter groeiseizoen.

Net als bij sojabonen noteert ook koolzaad veel lager voor de nieuwe oogst. In Parijs werd eind april voor het laatst gehandeld in het termijncontract dat in mei afloopt. Toen werd daar nog ruim 480 euro per ton voor betaald. Het nieuwe eerstaflopende contract (augustus) schommelt de laatste twee weken rond de 430 euro per ton. Dat is niet verwonderlijk gezien de goede oogstverwachtingen voor oliezaden. Daar komt nog bij dat Zuid-Amerika momenteel veel sojabonen oogst. En het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de wereld volgend seizoen heel veel sojabonen oogst. De eindvoorraden groeien naar een recordhoeveelheid. Dat staat een prijsverhoging bij sojabonen in de weg. En dat drukt ook de koolzaadprijs voor de nieuwe oogst.

Prognose: markt is onzeker

Of registreer je om te kunnen reageren.