Akkerbouw

Achtergrond

Preiprijzen handhaven zich boven €1,00 per kilo

De klokprijzen in Nederland voor prei handhaven zich de afgelopen twee weken (ruim) boven een euro per kilo. Alleen op Veiling REO is het niveau vorige week gezakt naar zo’n 90 cent. Nog steeds een mooie prijs, maar het kost veel werk om een goede kwaliteit op de veiling te zetten en het begin van schotvorming maakt de race tegen de klok concreet.

Op ZON fruit & vegetables handhaaft de prijs voor prei lang wit zich de afgelopen twee weken ook (ruim) boven de euro per kilo met €1,06 op maandag 29 april tot €1,73 op 18 april. Op 1 mei werd voor de klok €1,30 genoteerd. De aanvoer varieert van 3,6 tot 21 ton en zat op 1 mei op ruim 13 ton.

Bij The Greenery was dat op 1 mei €1,26 per kilo voor lang wit bij een niet al te grote aanvoer van 1,8 ton. Bij The Greenery varieerde het aanbod lang wit de afgelopen twee weken tussen 1 en 5 ton met prijzen tussen €1,10 en €1,50.
Op Veiling REO werden in de week van 15 april nog prijzen van rond €1,40 genoteerd, maar daarna zakte de prijs tot rond 90 cent. In de week van 15 april werd toch nog 1.162 ton aangevoerd; in de week erna 1.044 ton.

Naar verwachting zal het aanbod geleidelijk (verder) afnemen en zal er vrij weinig prei in de koelcellen belanden. Daardoor ontstaat er vrijwel zeker een gat in de aanvoer van Nederlandse en Belgische prei; te meer omdat de vroegste zomerprei circa twee weken later op de markt zal komen dan normaal het geval is. Geïmporteerde prei uit Frankrijk of Spanje zou dat gat kunnen gaan vullen.

Tendens: afnemende aanvoer met stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.