Akkerbouw

Achtergrond

Peenmarkt tendeert vriendelijker

De handel in bewaarpeen loopt naar het slot van het seizoen toe, maar dat valt later dan gebruikelijk vanwege de groeiachterstand van de nieuwe oogst. Denk aan twee weken vertraging.

De eerste peen van de nieuwe oogst uit beschermde teelt (onder folie) komt pas half juni. Daarna volgt eind juni pas meer volume vroege Nederlandse. De markt tendeert wat vriendelijker dan vorige week, met stabiele prijzen.

Middenmeer kon woensdag geen notering meer afgeven. Al is er nog wel wat handel, het aanbod is in volume te klein. Voor het overige komt er nog wat peen uit Groningen. De Flevopolders leveren het leeuwendeel.

Voor B-peen en schalenpeen geldt een telersprijs van om en nabij de 25 euro per 100 kilo voor de beste kwaliteit. Er gaan nog maar kleine hoeveelheden naar Duitsland, dat vrijwel geheel is overgegaan op vroege Spaanse peen. Deze moet franco Duitsland geleverd 50 euro opbrengen. Ook uit Frankrijk begint er aanbod te komen. Over enkele weken gaat België daarop over. Voor Nederlandse bewaarpeen is eigenlijk alleen Oost-Europa aan de markt. Was er lange tijd een duidelijke voorkeur voor de fijnere sortering wortelen, er komt nu meer belangstelling voor de grove peen, doordat deze niet uit de vroege nieuwe oogst leverbaar is.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.