Akkerbouw

Achtergrond

Paar bloemkolen duur betaald

Begin deze week hing boven het groenteschap van een Albert Heijn-filiaal in Breda de mededeling dat er problemen zijn met de beschikbaarheid van verschillende soorten groente en fruit. Dat was ook te zien aan de gaten in het schap. De paar bloemkolen die er nog lagen waren van een kwaliteit die normaliter achterblijft op het veld.

Het is duidelijk dat verkopers hard op zoek zijn naar bloemkool. Spanje is uitverkocht, alleen in Frankrijk en Italië lijkt nog wat te halen, maar die hoeveelheden zijn marginaal.

In eigen land is het vooralsnog wachten totdat de eerste kool afrijpt. In Limburg wordt zeer mondjesmaat gesneden in bloemkool die onder dubbele bedekking heeft gelegen. Begin deze week kwamen er krap tweehonderd bakken met zessen voor de klok, de afgelopen dagen is dat opgelopen tot ruim 420 kisten. Het beetje bloemkool dat beschikbaar is, gaat weg tegen stevige prijzen, tot €3,00 per stuk. AH vraagt donderdag €2,69 per stuk voor wat het op internet aanduidt als ‘kleine bloemkool’.

Iedere bloemkool met een beetje vorm wordt geoogst, reageert een woordvoerder van veiling REO. “Weliswaar voor mooie prijzen, maar men moet wel twee à drie keer per week oogsten: veel handwerk voor een paar kisten kool. De telers met kasbloemkool hebben deze keer geluk. Een nadeel is dat veel bloemkool goed is gegroeid, met veel blad. Alleen de kool komt er nog niet in. Wordt het warm, dan loopt alles bij elkaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.